Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ємельяненко: «Ми повинні організувати співпрацю з міжнародними спостерігачами на вищому рівні»

19 жовтня 2012 - 16:25

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Ємельяненко взяв участь у всеукраїнській селекторній нараді, присвяченій організації взаємодії органів влади з офіційними спостерігачами від іноземних країн та міжнародних організацій.

Нарада відбулася під головуванням заступника керівника Секретаріату Кабінету Міністрів України Сергія Камишева.

- На парламентські вибори прибуде рекордно велика кількість спостерігачів від іноземних країн та міжнародних організацій. Для нас дуже важливо, яку оцінку парламентські вибори отримають на міжнародному рівні. Прем’єр-Міністр України Микола Азаров просив передати учасникам наради, щоб представники всіх органів влади приділяли особливу увагу співпраці з міжнародними спостерігачами, - зазначив Сергій Камишев.

На виборах працюватимуть чотири категорії спостерігачів: від партій, від кандидатів, які балотуються за одномандатними округами, спостерігачі від українських громадських організацій, а також спостерігачі від іноземних країн та міжнародних організацій. Права останніх були детально обговорені у ході селекторної наради.

Одним з найважливіших моментів є те, що міжнародні спостерігачі не зобов’язані працювати на чітко визначених виборчих дільницях, і можуть вільно пересуватися з однієї на іншу. Кожного спостерігача може постійно супроводжувати одна людина, яка виступає в ролі перекладача. Спостерігач має право вільно робити аудіо- та відеозаписи, але зобов’язаний утримуватися від характеристики кандидатів та партій, не може втручатися у виборчий процес.

Одне з питань, яке особливо цікавить у регіонах, – чи зобов’язані виборчі комісії надавати міжнародним спостерігачам протоколи з результатами підрахунку голосів. За законом, комісії мають право як надати копію документа, так і відмовитись. Міжнародні спостерігачі мають право бути присутніми під час підрахунку голосів, але за умови, якщо не заважають працювати членам комісії.

- Подальша євроінтеграція України залежить у тому числі від ходу та результатів парламентських виборів, тож ми повинні створити всі умови для комфортної роботи міжнародних спостерігачів, як це передбачено законом, - зазначив Віктор Ємельяненко.

За останні два місяці заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Юрій Пелих провів п’ять зустрічей з міжнародними спостерігачами з Канади, Франції, Данії, Російської Федерації та від міжнародних організацій. У їх ході  обговорювалися завдання місцевих державних адміністрації щодо матеріально-технічного забезпечення виборчого процесу, можливості вільного проведення політичної агітації представниками опозиційних сил, специфіка роботи відділів Державного реєстру виборців, хід установлення програмно-аналітичних комплексів та систем відеоспостереження на виборчих дільницях, питання охорони громадського порядку в день голосування та інше.

Крім того, 17 жовтня голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко зустрівся з Надзвичайним та Повноваженим Послом США в Україні Джоном Теффтом, який високо оцінив готовність Запорізької області до парламентських виборів.

- З боку обласної виконавчої влади надано повне сприяння представникам міжнародних організацій в ознайомленні зі станом матеріально-технічного забезпечення виборчого процесу. Запорізька область – одна з небагатьох, де міжнародні спостерігачі не зафіксували жодного факту порушення виборчого законодавства. Нам треба продовжувати працювати на тому ж рівні, щоб міжнародні спостерігачі переконались, що вибори дійсно проходять чесно та демократично, - підсумував Віктор Ємельяненко.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович