Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі відкрито музей авіації та високих технологій АТ «Мотор Січ»

22 жовтня 2012 - 10:25

З нагоди 105-річчя АТ «Мотор Січ» та 50-річчя Шевченківського району м. Запоріжжя  відбулося урочисте відкриття музею авіації та високих технологій АТ «Мотор Січ», в якому взяв участь голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко. Музей розташовується в парку ім. Клімова неподалік від Шевченківської райадміністрації.

У заході також взяли участь голова ради директорів АТ «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв, міський голова м. Запоріжжя Олександр Сін, голова Шевченківської райадміністрації Ігор Бірюков та інші.

- Сьогодні я вдвічі щасливіший, що народився в Запоріжжі, а саме – в Шевченківському районі. Цей район – це перш за все люди, без яких не зміг би з’явитись такий потужний завод як «Мотор Січ». Тільки такому району можна було присвоїти назву «Шевченківський». І перше, що хочеться сказати в такий світлий день – це слова вдячності людині-легенді В’ячеславу Олександровичу Богуслаєву. Для нього Запоріжжя – це все,  коли він знаходиться поза межами міста, відчуває себе не так комфортно і при першій можливості повертається додому.  В’ячеслав Богуслаєв –  єдиний, хто стільки вкладає в рідне місто. Коли в області з’являються нові музеї, це є показником того, що в неї велике майбутнє, - зазначив Олександр Пеклушенко.

За словами В’ячеслава Богуслаєва, те, що зараз можна побачити в музеї, – лише початок,  надалі він буде активно розширюватися. Планується зробити павільйон зброї, зал, присвячений таким підприємствам як «Дніпроспецсталь» та «Запоріжсталь». На його переконання, цей музей має стати повноцінним музеєм Запоріжжя як промислового серця України.

- У музеї демонструються авіадвигуни, які вироблялися на «Мотор Січі» з 1916 року, починаючи від поршневих зіркоподібних авіамоторів, які виготовлялися до Великої Вітчизняної війни та після її завершення, і до сучасних двигунів для літаків та гвинтокрилів різного призначення. В музеї є два зали високих технологій, де представлені технології високошвидкісного фрезування та інші механічні методи обробки деталей, сучасні технології нанесення різних покриттів, - повідомив В’ячеслав Богуслав.

Один з найцікавіших експонатів, який привертає увагу всіх, хто проходить повз будівлю – це транспортно-бойовий гвинтокрил Мі-24 з двигуном виробництва АТ «Мотор Січ», який встановлено біля входу до музею.

Крім експонатів авіаційної тематики в музеї також демонструються товари народного споживання: бензопили, мотоблоки, молочні сепаратори, вітрові електростанції та інша продукція виробництва АТ «Мотор Січ». Також у музеї нараховується 25 ретро-мотоциклів, у тому числі – всесвітньо відомої марки Harley-Davidson.

Особливе місце займає зал духовності та патріотизму, де демонструється участь АТ «Мотор Січ» у відновленні православних святинь, зведенні пам’ятників Святославу Хороброму, Петру Калнишевському, Йосипу Гладкому та іншим.

Крім того,  представлені кращі працівники підприємства та трудові династії моторобудівників. Є експозиції, присвячені розвитку спорту та фізичної культури на підприємстві, представлені медичні послуги та можливості оздоровлення, якими користуються працівники АТ «Мотор Січ».

З нагоди 50-річчя Шевченківського району та 105-річчя АТ «Мотор Січ» Олександр Пеклушенко привітав учасників свята та вручив нагороди кращим моторобудівникам.

 А ввечері відбувся святковий концерт за участю відомого українського співака Олександра Пономарьова.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят