Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ціни на гіпертонічні ліки в області будуть знижені

22 жовтня 2012 - 14:01

Ціни на гіпертонічні  ліки в області будуть знижені

В області триває реалізація пілотного урядового проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для гіпертоніків. Нагадаємо, відповідну постанову 25 квітня  2012 року прийняв Кабмін з метою  підвищення економічної доступності лікарських засобів для громадян України, передусім для соціально незахищених хворих.

Перший етап, під час якого визначено перелік ліків, граничні ціни виробників та референтні ціни в аптеках, уже завершився. Зараз запроваджується механізм часткового відшкодування коштів аптекам. Передбачається, що внаслідок реалізації  проекту ліки для гіпертоніків здешевшають на 10-20%, а українці перестануть довіряти рекламі та займатися самолікування. Бо для отримання препаратів їм необхідно буде проконсультуватися в лікаря і отримати  рецепт.

Саме на проблемних моментах упровадження пілотного проекту в регіоні  зупинились учасники   апаратної  наради. Як зазначив Олександр Пеклушенко,  перш за все цікавить, наскільки суттєвим є зниження вартості ліків для гіпертоніків. Однак з’ясувалося, що й  до впровадження проекту ціни на препарати відповідної групи в нашій області  не перевищували граничного рівня, тож їх переоцінка не проводилась. Відповідно, суттєвої економії хворі запоріжці   не відчули.

Такий стан справ не задовольнив керівника регіону. Олександр Пеклушенко наголосив, що мета проекту - допомогти людям, а не збільшити прибутки оптових постачальників. Тому ціни мають бути знижені. Це питання буде під контролем обласної влади.

Існують також інші проблеми, які треба терміново вирішувати. Власники приватних аптек цікавляться,  яким чином держава компенсуватиме їм  референтну вартість ліків, адже не існує  відповідної нормативної бази, не розроблено повністю  механізм відшкодувань.  Крім того, від моменту відпуску ліків до надходження коштів  з бюджету може пройти більше двох місяців. Отже  у підприємств можуть виникнути  проблеми з браком  обігових коштів.

Голова  обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко запевнив, що зробить все можливе, аби усунути ці проблеми.

- Я особисто гарантую, що всі кошти на компенсацію аптечні заклади отримають. Ми повинні звернутись до Прем’єр-міністра,  керівництва Міністерства охорони здоров’я і терміново надати свої пропозиції  щодо врегулювання питання механізму відшкодувань.  Пілотний проект, який передбачає  державне регулювання цін на лікарські засоби для гіпертоніків, вже повинен активно працювати в регіоні, - наголосив Олександр Пеклушенко

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»