Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Запорізька область – це регіон, де люди здатні об’єднатися заради розвитку рідного краю»

22 жовтня 2012 - 14:58

Голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко провів нараду щодо перевірки  матеріально-технічного забезпечення виборчих дільниць, у якій взяли участь керівники структурних підрозділів ОДА та всіх територій області.

- Станом на сьогодні ситуацію з підготовки територій області до виборів народних депутатів України я оцінюю як робочу. Наше завдання – зробити так, щоб вибори пройшли чесно та демократично. Приємно відзначити, що цьогорічна виборча кампанія проходить менш агресивно, ніж попередня. Але ще, як-то кажуть, «не вечір», тож сподіватимемося на адекватність наших кандидатів та партій. Саме тому маємо бути готовими до будь-яких позаштатних і форс-мажорних обставин і повинні зробити все, щоб вибори на території області визнали легітимними, - зазначив Олександр Пеклушенко.

За словами керівника області, минулого тижня він зустрічався з Надзвичайним та Повноважним послом Сполучених Штатів Америки в Україні паном Джоном Теффтом, який добре обізнаний з ситуацією щодо підготовки Запорізької області до виборів. Дипломат зазначив, що  США не мають претензій до організації виборів та конкурентного ринку серед кандидатів та партій у Запорізькій області.

Перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко доповів про підсумки перевірки виборчих дільниць, яку здійснювали керівники структурних підрозділів ОДА наприкінці минулого тижня.

- Здійснено перевірку всіх дев’яти окружних виборчих дільниць, а також 291 виборчої дільниці, практично – кожної четвертої в області. За їх підсумками можна зробити висновок, що вони практично повністю готові до виборів. Тільки на кількох з них є недоліки, а саме  на тих дільницях, які розташовані в закладах освіти. Причина цього – канікули в школах розпочнуться тільки в середині цього тижня, і виборчі дільниці будуть дообладнані відповідно до закону найближчими днями, - повідомив Віктор Ємельяненко.

Як повідомив заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Юрій Пелих, до 23 жовтня в області триватиме робота з уточнення попередніх списків виборців.

- Уточнені списки виборців будуть передані виборчим дільничним комісіям до 25 жовтня включно. До 22 жовтня включно, тобто, сьогодні – останній день, виборці можуть звернутися із заявою про внесення змін до своїх персональних даних у попередніх списках чи про відсутність себе або інших осіб у списку. Також заява може стосуватися наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися як до дільничної виборчої комісії, так і безпосередньо до відділу ведення Реєстру за своїм місцем проживання. При цьому після  22 жовтня заяви розглядатиме тільки суд. Але нагадаю, що на цьогорічних виборах особа, яка не знайде себе в списках, може звернутися до суду навіть у день голосування, - повідомив Юрій Пелих.

Також посадовець поінформував, що наразі в Україні зареєстровано 3114 міжнародних спостерігачів, близько 30-ти з них працюватимуть у Запорізькій області. Відповідальність за співпрацю з іноземними спостерігачами покладена на заступника голови-керівника апарату ОДА та керівників апарату райдержадміністрацій.

- Протягом останніх двох місяців ми знаходимося на постійному зв’язку з міжнародними спостерігачами. За це час жоден з них не мав претензій ані до роботи обласної виконавчої влади, ані до влади на місцях. Також немає претензій від такої поважної організації як Комітет виборців України, це для нас теж дуже важливо, - підсумував Юрій Пелих.

За словами голови Запорізького окружного адміністративного суду Олега Прудивуса, з 30 липня їх установа працює в посиленому режимі,  щоб будь-який учасник виборчого процесу міг оперативно звернутися до суду. Крім того, усі позови розглядаються протягом лише двох днів. Днями ж суд перейде взагалі на цілодобову роботу. Для більшої прозорості роботи суду в будівлі встановлено чотири камери відеоспостереження: одну – в канцелярії, ще одну – в холі,  дві – у великих залах судових засідань.

- З початку виборчої кампанії в області відбулося понад 180 політичних та громадських заходів, у яких взяли участь близько 300 тис. осіб. На жодному з них не було зафіксовано порушення громадського порядку. Звісно, у день голосування буде набагато більше ризиків, але переконаний, що всі служби спрацюють злагоджено, і вибори пройдуть на належному рівні. Ми вже створили оперативний штаб, є робоча група, за кожною виборчою дільницею закріплені правоохоронці, сформовано мобільні групи, розроблено маршрути перевезення виборчих бюлетенів. Крім того, всі автівки, які обслуговуватимуть виборчі дільниці, напередодні виборів пройдуть безкоштовний техогляд, - повідомив заступник начальника Головного управління МВС України в Запорізькій області, начальник міліції громадської безпеки Василь Василенко.

За словами заступника голови ОДА Ігоря Шишки, медичні заклади теж готові до виборів: бригади «швидкої допомоги» працюватимуть у посиленому режимі та чергуватимуть недалеко від виборчих дільниць, резерви медикаментів збільшено, а всі виборчі дільниці забезпечені аптечками з ліками.

Підбиваючи підсумки наради, Олександр Пеклушенко підкреслив, що в Запорізькій області, як і в Україні загалом, вибори повинні пройти чесно та демократично.

- Вибори – це перш за все свято, тож  хочу бачити на виборчих дільницях усміхнених людей у доброму настрої. Там повинні працювати буфети з їжею, солодощами та безалкогольними напоями, має грати музика. Люди повинні розуміти, що вони не просто виконують свій громадянський обов’язок, а ще й відзначають свято демократії в Україні. Запорізька область – це регіон, де люди здатні об’єднатися, коли мова йде про розвиток рідного краю, - підсумував Олександр Пеклушенко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»