Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підсумки роботи промисловості за 9 місяців: плюси і мінуси

24 жовтня 2012 - 14:22

Підсумки роботи промисловості за 9 місяців: плюси і мінуси

Головне управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації підбило підсумки роботи промислового комплексу області за ІІІ квартали 2012 року.

За січень-вересень поточного року порівняно з відповідним періодом минулого року спад у виробництві склав 2,1 %. Натомість у вересні цього року в порівнянні з серпнем обсяги промислового виробництва збільшились на 3,4 %.

За 9 місяців відбулося зростання обсягів виробництва у добувній галузі - на 2,7 %.  На 15 % більше ніж за аналогічний період 2011 року  вироблено гальки, гравію, щебеню та каменю дробленого. Також на 7,3 % збільшилось виробництво шлаків для будівництва. Разом з тим, на 0,3 % зменшився видобуток руд залізних неагломерованих.

Також зафіксовано збільшення у виробництві коксу та продуктів нафтоперероблення   на 5,7 %, у  машинобудуванні - на 0,7 %.

За звітний період випущено більше: косарок - на 36 %, трансформаторів електричних - на 7,1 %, апаратури електричної високовольтної - на 11,6 %, пристроїв керування електричних комплектних низьковольтних - на 66,1 %.

Металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів продемонструвало зниження на 4,1 %.

Падіння обсягів виробництва викликано ускладненням ситуації на ряді підприємств - ПАТ «Дніпроспецсталь», ПАТ «Запорізький завод феросплавів», ПАТ «Запорізький  алюмінієвий комбінат», ВАТ «Український графіт», ПАТ «Запорізький сталепрокатний завод» та інших у зв’язку зі зростанням тарифів на енергоносії, тривалим падінням цін і попиту на металургійну продукцію на світовому ринку.

Менше, ніж за 9 місяців 2011 року,  вироблено сталі без напівфабрикатів, виробів, одержаних холодним штампуванням і гнуттям, зі сталі нелегованої, дроту з міді, металоконструкцій будівельних збірних.

Поряд з цим, зросло виробництво феросплавів на 3,2 %, дроту з алюмінію - на 1,1 %, конструкцій, плит, панелей та виробів з металів чорних або алюмінію - на 36,4 %, резервуарів та цистерн металевих місткістю понад 300 л - на 86,3 %, дроту, проводів, тросів, канатів, шнурів -  на 11,3 %.

У хімічній та нафтохімічній галузі зменшилися обсяги на 3,8 %.Так, порівняно з січнем-вереснем 2011 року зменшився випуск солей ціанових, солей надкислот, фарб і лаків, бутлів, пляшок, фляг і аналогічних виробів пластмасових. Разом з цим, збільшилось виробництво мастил, масел на 8,4 %, напівфабрикатів гумових - на 3,9 %, виробів з вулканізованої гуми, ебоніту  і виробів з нього - на 5,6 %.

Виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції знизилося на 15 %.

Таке падіння  викликано зменшенням обсягів на ПАТ «Запорізький абразивний комбінат» у зв’язку із зниження попиту на продукцію,  відсутністю обігових коштів через неповернення ПДВ, нестабільною роботою ПАТ «Запоріжвогнетрив».

Значне зниження відбулося в легкій промисловості - на 20,3 %. Це пояснюється зростанням закупівельних цін на сировину та енергоносії, перенасиченістю внутрішнього ринку дешевою продукцією імпортного виробництва.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»