Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Юрій Павленко: Національна стратегія профілактики соціального сирітства спрямована на захист сім'ї та формування відповідального батьківства

24 жовтня 2012 - 16:44

За матеріалами прес-служби Президента України

Основною метою підписаного Президентом України Указу «Про Національну стратегію профілактики соціального сирітства на період до 2020 року» є забезпечення належного соціального захисту дітей і сімей у складних життєвих обставинах, утвердження в суспільстві сімейних цінностей, виховання відповідального батьківства. На цьому наголосив на брифінгу Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.

Він зазначив, що Національна стратегія профілактики соціального сирітства розроблена Міністерством соціальної політики України спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), профільними громадськими організаціями, Уповноваженим Президента України з прав дитини. Цей документ, наголосив Ю.Павленко, відповідає вимогам Сімейного кодексу України та соціальним ініціативам Глави держави.

Уповноважений Президента звернув увагу на те, що внаслідок розвитку сімейних форм виховання в Україні значно скоротилася кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштованих у профільні заклади.

За його словами, на даний час перебувають під опікою, виховуються у прийомних сім'ях, дитбудинках сімейного типу 80% сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Водночас Ю.Павленко наголосив на актуальності питання впровадження нових технологій соціальної роботи з дітьми та сім'ями, які опинилися у складних життєвих обставинах. Уповноважений Президента водночас відзначив певний прогрес у сфері соціального захисту дітей і сімей з дітьми, досягнутий останніми роками. Йдеться зокрема про підвищення розміру державної допомоги при народженні дитини; запровадження державної допомоги при усиновленні; створення єдиної бази даних дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування; збільшення виплат на утримання цих категорій дітей; формування мережі реабілітаційних установ, закладів соціального захисту й обслуговування.

«Все це вже привело до практично подолання безпритульності дітей, скоротилася кількість дітей і в інтернатних закладах», - зазначив Ю.Павленко.

Президент України вважає, що діяльність місцевих органів виконавчої влади має бути спрямована не на подолання наслідків сирітства, а на вчасне виявлення «кризових» сімей, надання їм якісних соціальних послуг для попередження вилучення дитини з сім'ї та збереження родини, сказав Уповноважений Глави держави.

Реалізація Стратегії, наголосив Ю.Павленко, дасть змогу забезпечити раннє виявлення сімей, у яких є ризик опинитися у складних життєвих обставинах, та вчасне надання їм якісних соціальних послуг. До 2015 року - на першому етапі реалізації Стратегії кількість дітей-сиріт має зменшитися щонайменше на 10 тисяч; також значно скоротиться кількість дітей, які виховуються в інтернатних закладах, підвищиться ефективність роботи органів влади, соціальних служб.

«Завдання, поставлені Президентом у Національній стратегії профілактики соціального сирітства, повною мірою відповідають заключним зауваженням Комітету ООН з прав дитини, які Україна отримала в січні 2011 року за результатами свого звіту за п’ять попередніх років реалізації Конвенції ООН про права дитини», - сказав Уповноважений Президента з прав дитини.

ДОВІДКА

Станом на 1 січня 2012 року в Україні проживають 95956 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування - майже 80% із них є сиротами при живих батьках. Щороку в Україні близько 8 тисяч дітей залишаються без батьківського піклування, зокрема через складні життєві обставини, безвідповідальне ставлення батьків до своїх обов'язків і жорстоке поводження з дитиною,вживання батьками алкоголю, наркотичних засобів.

 

 

За матеріалами прес-служби Президента України

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни