Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підсумки жнив: продовольча безпека гарантована

25 жовтня 2012 - 14:33

Підсумки жнив: продовольча  безпека гарантована

Відбулася всеукраїнська селекторна нарада з питань АПК під керівництвом заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Олександра Сеня. На заході Запорізьку область представляв заступник голови облдержадміністрації  Петро Гончарук.

- Україні вдалося подолати рубіж з валового збору зернових - аграрії зібрали вже 40, 5 млн. тонн. Найбільших показників досягли в Київській та  Вінницькій областях, де зібрано понад 3 млн. тонн зернових. Маємо інформацію, що найближчими днями ще кілька областей зможуть повторити це досягнення, - з такого приємного повідомлення розпочав нараду Олександр Сень. Однак, за його словами, занепокоєння викликає погода, яка не дозволила в кількох регіонах засіяти озимими  культурами заплановані площі. Через відсутність дощів селяни не хочуть ризикувати і кидати зерно в суху землю.

У Запорізькій області основні види осінньо-польових  робіт завершено, в повному обсязі проведено сівбу озимих культур. Валовий збір зерна  прогнозується на рівні 1 млн. 220 тис. тонн при середній урожайності 16,4 ц/га. Під урожай 2013 року в господарствах області  озимими культурами зайнято 625,4 тис. га або 100 %  від запланованого. Відсутність  вологи в грунті в південних та деяких центральних районах  вплинула на сходи озимих зернових – вони зійшли на 70 % засіяних площ. Майже на половині з них посіви знаходяться в доброму та задовільному стані, на 42 % - у слабкому.

Щодо створення регіональних запасів зерна, в області вже заготовлено  48,2 тис. тонн продовольчої пшениці. Загалом регіон має накопичити  63 тис. тонн.

На всеукраїнській селекторній нараді також обговорили стан справ у тваринництві. Впродовж  9 місяців поточного року в регіоні вироблено 59,9 тис. тонн м’яса, 209,2 тис. тонн молока,  552 млн. шт. яєць, 68,8 тонн вовни. Обсяги виробництва молока збільшились на 1600 тонн. З початку року на 800 голів (101,2%) зросло поголів’я великої рогатої худоби. Господарства  утримують 122,4 тис. голів. Однак відзначається зменшення чисельності свиней. У господарствах області їх нині налічується  342,9 тис. голів, що складає 91,5 % порівняно з минулорічними показниками.

Останній факт, а також зменшення виробництва м’яса на 3%, дало привід Олександрові Сеню висловити занепокоєння станом справ у галузі  тваринництва в області: «Запорізька область не повинна відставати. Ми сьогодні говоримо про те, що країна рухається вперед. Хоча поки що нам не вдалося досягти якихось рекордних показників у тваринництві, однак дуже важливим є те, що забезпечено стабільність виробництва. Зокрема, на 1, 2% зросло виробництво м’яса, на 2, 6 %– молока».

Петро Гончарук запевнив, що область докладатиме всіх зусиль, щоб подолати негативні показники. Зокрема, вже розроблена й діє обласна програма розвитку молочного тваринництва, згідно з якою  планується в поточному році приростити ще 1000 корів. На ці цілі з бюджету області виділено 5 млн. грн.

Обговорили учасники наради також цінову політику в регіонах. Зокрема, відзначалося, що найбільша увага останнім часом приділялася моніторингу цін на хліб та зниженню вартості яєць.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»