Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Міністр освіти і науки України та голова облдержадміністрації представили нового ректора Запорізького національного університету

15 липня 2005 - 17:08

Сьогодні в актовій залі першого корпусу ЗНУ нового ректора колективу та керівникам вузів області представили Міністр освіти і науки України Станіслав Ніколаєнко та голова облдержадміністрації Юрій Артеменко.

Вітаючи нового ректора, губернатор підкреслив, що покладає великі надії на нового керівника і сподівається, що Запорізький національний університет стане справді національним, успішно працюватиме на благо регіону і всієї держави.

Міністр освіти і науки України Станіслав Ніколаєнко оголошує наказ про призначення С. Тимченка ректором ЗНУВідповідний наказ зачитав міністр освіти і науки України Станіслав Ніколаєнко та побажав плідної праці Сергію Тимченку і всьому колективу вузу.

Міністр розповів присутнім працівникам освіти про роботу міністерства, виклав основні завдання, які поставив перед освітянами у недавньому Указі Президент України. С.Ніколаєнко повідомив, що цього року в Україні загальну середню школу закінчили 469 тис. молодих людей, вищу освіту здобули 458 тис. чоловік, дипломи кваліфікованих робітників отримали 206 тис. осіб.

Доповідач відзначив зрослі можливості випускників нинішнього року щодо продовження навчання. На 469 тис. випускників у вищій і професійно-технічній школі заплановано 447 тис. місць тільки за держзамовленням. „Таких показників система освіти України не мала ніколи”, підкреслив міністр.

Важливою подією для освіти і науки країни стало приєднання 19 травня цього року України до Болонського процесу. Розроблені і реалізуються концепції адаптації відповідних галузей вищої освіти до вимог європейської спільноти. Всі вищі заклади ІІІ-ІУ рівнів акредитації перейшли на кредитно-модульну форму організації навчального процесу.

Суттєві зміни відбулися у вступній кампанії цього року. Затверджені нові правила прийому до вузів, які, зокрема, передбачають більшу прозорість і об”єктивність у відборі абітурієнтів.

Започатковані стипендії Президента України призерам і учасникам всеукраїнських конкурсів фахової майстерності учнів ПТУ та грантів Президента для випускників ПТУ.

Підготовлено до друку і розміщено у видавництвах повний комплект підручників для 5 класу 12-річної школи та букварів для першокласників.

Під час збільшення посадових окладів педагогічних та науково-педагогічних працівників проведено реформу оплати праці у вищій школі, завдяки якій суттєво збільшено оплату праці професорів та доцентів у порівнянні з іншими науково-педагогічними працівниками.

На виконання Державної програми прогнозування науково-технологічного та інноваційного розвитку на 2004-2006 роки сформовані переліки високих „проривних” технологій та пріоритетні напрями розвитку науки і техніки. Затверджені керівники 15 тематичних напрямів, визначені головні інститути, де проводяться відповідні дослідження. Для надання та супроводу цільових кредитів під інноваційні проекти створено Український банк реконструкції та розвитку. Розпочали роботу інноваційні центри в Донецьку, Харкові та Києві.

Викладаючи завдання перед педколективами вузів, міністр пріоритетними напрямами роботи назвав підготовку кадрів вчителів, наукові розробки, підвищення якості навчання, інформатизацію. Зокрема, зауважив, що Запорізька область свого часу зробила непоганий ривок в комп”ютеризації, однак потім ця важлива робота затихла. Дорікнув міністр місто Запоріжжя, де не змогли організувати безкоштовне харчування дітей в 1-4 класах. Варто запоріжцям запозичити досвід інших областей, де в районах добре організоване в школах присадибне виробництво. Допомогти вирішити ці питання навчальним закладам С.Ніколаєнко попросив губернатора області.

Міністр відповів на запитання керівників та працівників запорізьких вузів, дав прес-конференцію для місцевих засобів масової інформації.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств