Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підтримка сімейних форм виховання – головний пріоритет влади у подоланні сирітства

5 листопада 2012 - 12:15

Під час робочої поїздки до Оріхівського району голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко присвятив багато уваги проблемі подолання сирітства в регіоні. Очільник області відвідав Оріхівський обласний притулок для дітей та познайомився з великою родиною Петрушенків, у якій знайшли свою родину шестеро дітей, позбавлених батьківського піклування.

Оріхівський обласний притулок для дітей у 2012 році святкує свій ювілей – 15 років з дня заснування. За ці роки в установі знайшли притулок  2983 дитини. Це сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з кризових родин. Наразі тут знаходиться 24 дитини, які очікують вирішення своєї подальшої долі.

Голова облдержадміністрації привітав колектив притулку з Днем працівника соціальної сфери та подякував їм за шляхетну і  нелегку працю. Спілкуючись з дітьми та вихователями, очільник області зазначив: «Я приїхав сюди, щоб ви розуміли: я, як голова облдержадміністрації, цікавлюсь життям кожного з вас та мушу знати особисто, як вам живеться, відпочивається, які у вас проблеми та що повинна робити влада, аби  допомогти вам.»

Як підкреслив Олександр Пеклушенко, розвиток сімейних форм виховання – це пріоритет роботи влади у подоланні проблеми  сирітства, але в цьому питанні необхідно уникати так званої «кампанійщини» і підходити до кожного випадку індивідуально.

- Я проти того, щоб, незважаючи ні на що, не враховуючи деталей, відбирати дітей у сім’ї. Ми не допустимо в жодному разі, щоб дитина потрапила в родину, яка не гідна  та не має умов для її повноцінного виховання, - наголосив голова облдержадміністрації.

З нагоди ювілею очільник області вручив працівникам та вихованцям притулку  подарунки та іграшки та зазначив, що необхідно влаштовувати в притулках спеціальні «дні відчинених дверей», щоб люди, які мають бажання та можливість взяти у родину дітей,  могли з ними вільно спілкуватися.

Однією з форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є  дитячі будинки сімейного типу. Саме такий будинок родини Петрушенко під час робочої поїздки до Оріхівського району відвідав голова облдержадміністрації.

Мамою шести дітей, які були позбавлені батьківського піклування, стала Світлана Олексіївна Петрушенко. Це четверо хлопчиків та дві дівчинки віком від 7 до 17 років.   За словами соціальних працівників¸ які супроводжують цей дитячий будинок сімейного типу, родину Петрушенко можна назвати взірцевою, адже в ній створені не лише  матеріальні умови для проживання та виховання дітей, а й склалися справжні сімейні стосунки.

Олександр Пеклушенко поспілкувався з родиною  та побіцяв допомогу у здійсненні деяких мрій її вихованців. Так, найстарша дівчинка Катя розповіла про заповітну мрію відвідати Париж. Олександр Пеклушенко пообіцяв допомогти не лише фінансово з цією поїздкою, а й організаційно. Для цього він зв’язався з міністром закордонних справ Костянтином  Грищенком, який пообіцяв допомогти з оформленням необхідних документів.

А ось найбільша мрія мами великої родини Петрушенко – Світлани – взяти на виховання ще одну дівчинку. І, можливо, вже найближчим часом ця сім’я поповниться ще однією дитиною.

- Сьогодні ми побачили, що таке справжнє горе та справжній подвиг. Подвиг здійснила ця  жінка, яка змогла створити з шести чужих один для одного дітей  справжню сім’ю, і ці діти щиро звуть її мамою. Дитині необхідна родина, а для того, щоб була родина, треба, щоб люди з мізками, совістю,  грошима не думали, куди дівати свою енергію, а мали реальну можливість її застосувати для того, щоб робити дітей щасливими. Забезпечити таку можливість – робота влади, - наголосив Олександр Пеклушенко, підбиваючи підсумки робочої поїздки до Оріхівського району.

 

 

Управління у справах преси та інформації  

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів