Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заповідні території області будуть розширені

12 листопада 2012 - 12:06

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Ємельяненко провів селекторну нараду з питань посилення заходів щодо розвитку природно-заповідної справи в Запорізькій області.

Як повідомив посадовець, нині на території регіону створено 314 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 122 тис. га, з них 23  загальнодержавного значення та 291 - місцевого значення. Відсоток заповідності області становить 4,49 %. В Україні цей показник складає 5,7%.

- Адміністрація Президента України поставила нам завдання збільшити заповідність області до 2015 року до 8% від загальної площі території. У зв’язку з цим затверджено склад нової робочої групи з цього питання, райдержадміністрації також отримали відповідні доручення. Разом з тим, як свідчить статистика, не всі відповідальні посадовці поставилися сумлінно до виконання завдання, - зауважив Віктор Ємельяненко.

Конкретні заходи щодо подальшого збільшення площі природно-заповідного фонду вжиті лише Пологівською, Приазовською та Гуляйпільською райдержадміністраціями.

Крім того, пропозиції щодо збільшення заповідності району надані Бердянською, Великобілозерською, Веселівською, Куйбишевською, Розівською, Токмацькою РДА.

Керівники Михайлівської, Запорізької, Вільнянської, Новомиколаївської, Оріхівської та Кам’янко-Дніпровської районних державних адміністрацій вважають, що в них відсутні території під заповідні зони.

Є проблеми і з встановленням у натурі меж об'єктів природно-заповідного фонду. Так, у Чернігівському, Новомиколаївському, Розівському, Запорізькому, Токмацькому, Вільнянському  районах така робота взагалі не проводиться. З 2010 року на встановлення меж у місцевих бюджетах не було передбачено ані копійки.

На 2013 рік надійшли запити на фінансування з обласного екофонду на встановлення меж лише від дев’яти  районів.

Разом з тим, потенціал для збільшення природно-заповідного фонду область має. Приміром, на території Приморського району буде створено ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Приморський».  У Вільнянському районі обговорюються можливості створення ландшафтного заказника місцевого значення «Осокорівський».

- Маємо активізувати роботу зі збільшення заповідних територій вже зараз, а не чекати 2015 року. Спільними зусиллями райдержадміністрацій, управління Держкомзему та управління лісового та мисливського господарства виконати це завдання цілком реально, - резюмував перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання