Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Голова облдержадміністрації зустрівся з керівниками фірми ”Метро” в Україні з приводу ситуації навколо перспектив будівництва гіпермаркету у Запоріжжі

20 липня 2005 - 15:10

Як поінформував Юрій Артеменко представників засобів масової інформації в прес-центрі облдержадміністрації, зустріч була викликана кількома листами керівників німецької фірми „Метро груп кешен Україна”, які повідомляли, що не розуміють ситуації, котра склалася з будівництвом їхнього магазину у Запоріжжі. Вони були засмучені оцінкою їх проекту, яку дав Президент Віктор Ющенко, перебуваючи у Запоріжжі.

„Я подзвонив генеральному директору фірми в Україні Акселю Лукі і запросив на зустріч, сказав Ю.Артеменко. Тривала вона більше години, протягом яких ми обмінялися думками. Я сказав, що, на мою думку,  справа не в позиції Президента чи  протесті прокуратури на рішення сесії міськради. Справа в тому, що від самого початку було порушено процедуру чесного, відкритого і прозорого відбору майданчика.

Мені заперечували тим, що обраний майданчик є на сьогодні смітником, а я доводив, що то рекреаційна зона і вона повинна бути засаджена деревами. Приїдете сюди через 20 років і побачите, що там буде. Я запропонував гостю явити себе мером Запоріжжя і сказав: як би ви поступили, якби потай прийняли рішення про будівництво магазину на цьому місці, а потім отримали незадоволення  громади? Як би це було у Німеччині, ви б відмовились від цього проекту.

А гість говорить: а як би ви були ген директором компанії „Метро”? Я сказав, що використовував би всі важелі, щоб побудувати в центрі міста, включаючи місце перед будинком облдержадміністрації. Але...Влада повинна бути чесна і відверта, яка б сказала: „Ні – це зашкодить запоріжцям! Ні -- це порушує екологічну ситуацію”.

Дискутували ми досить жорстко. Аксель говорив, що  сюди приїздили німецькі спеціалісти і дійшли висновку, що то не рекреаційна зона. А я сказав, що більше довіряю українським спеціалістам, а німецькі хай оцінюють екологічні проекти у Німеччині.

Ми запропонували два варіанти. Перший – чекати рішення сесії, яка прийме чи не прийме протест прокуратури, а далі можуть бути судові рішення. Другий – прозорий аукціон на земельні ділянки. Ми запропонували три ділянки у місті Запоріжжі і десяток – у Запорізькому районі... Інтерес проявляють і інші компанії до земельних ділянок...

Я, як ніхто, зацікавлений в інвестиціях, бо це буде говорити про результативність роботи нашої команди. Але інвестиції повинні бути зрозумілі і прозорі.

Я запропонував Аксеню вийди зараз для зустрічі з пресою, але він відмовився, мотивуючи це відсутністю динаміки в нашій розмові. Я ж вважаю, що динаміка є, бо ми запропонували альтернативу”.

Відповідаючи на запитання журналістів, Ю.Артеменко висловив упевненість, що компанія „Метро” продовжить переговори, бо Запоріжжя зацікавлене в „Метро”, так як і „Метро” зацікавлене в Запоріжжі. Наше крупне індустріальне місто приваблює сьогодні і різні інші компанії. Бізнес зацікавлений в розвитку ринка, а наш регіон представляє для цього великі можливості.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області