Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ефективна реалізація новацій Кримінально-процесуального кодексу України – спільне завдання органів влади, судочинства та правоохоронців

19 листопада 2012 - 14:46

Ефективна реалізація новацій Кримінально-процесуального кодексу України – спільне завдання органів влади, судочинства та правоохоронців

З 20 листопада в Україні набуде чинності новий Кримінально-процесуальний кодекс. На апаратній нараді, яка відбулася в облдержадміністрації, про новації у кримінальній юстиції поінформував голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко.

- Новий Кримінально-процесуальний кодекс, який набуде чинності в ніч з 19 на 20 листопада – можна вважати своєрідною Конституцією у кримінальній юстиції. Це новий світогляд, нові європейські правила гри, нові принципи змагальності у судочинстві, - зауважив Віктор Городовенко.

Голова апеляційного суду Запорізької області зупинився на нормах нового КПК, які принципово змінюють філософію судочинства. Головна мета новацій – передусім забезпечення прав людини не залежно від стану, в якому вона перебуває, – чи в стані постраждалого від злочину, чи в статусі підозрюваного у його скоєнні. За словами Віктора Городовенка, по-новому будуть вибудовуватися і стосунки між органами судочинства, влади, правоохоронних органів.

- Саме на початковій стадії набуття чинності нового КПК вкрай необхідна дуже тісна співпраця органів влади, судів, правоохоронців. Це дозволить нівелювати проблеми, пов’язані з впровадженням новацій, - відзначив Віктор Городовенко.

До тісної співпраці усіх зацікавлених сторін, зокрема, в питаннях поширення інформації та розтлумаченою норм нового КПК, закликав і голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

- Ці нововведення стануть серйозним кроком демократизації системи судочинства в Україні. Ганебні явища, пов’язані з порушенням прав людини, зокрема, тортури та знущання, мають бути повністю ліквідовані. Судовий процес буде змагальним. Втім є і проблемні моменти перехідного періоду, які необхідно буде оперативно відпрацьовувати та мінімізувати можливі негативні наслідки, - зазначив голова облдержадміністрації.

Як повідомив Віктор Городовенко, на початковому етапі запровадження нового КПК з метою мінімізації проблем перехідного періоду буде створено моніторингову групу для ретельного аналізу імплементації новацій Кримінально-процесуального кодексу України.

 

 

Управління у справах преси та інформації  

Читайте також

Триває набір кадрового резерву держслужбовців

Коли говорять гармати, музи не мовчать: у Запорізькій обласній філармонії відбувся гала-концерт «Акорди Хортиці»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів