Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На часі - вирішення проблем законного, ефективного та екологічно безпечного використання сільськогосподарських земель

21 листопада 2012 - 13:21

На часі - вирішення проблем законного, ефективного та екологічно безпечного використання сільськогосподарських земель

В облдержадміністрації відбувся семінар на тему: «Впровадження проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозмін та впорядкування угідь і передбачають заходи охорони земель» під головуванням начальника Державної інспекції сільського господарства в Запорізькій області Сергія Стародумова.

Мета семінару - висвітити проблемні питання, пов’язані з розробкою проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь. У заході взяли участь представники Державного комітету земельних  ресурсів, науковці, розробники проектів, фахівці центру «Облдержродючість» та працівники Головного управління агропромислового розвитку ОДА.

- Основним природно-ресурсним потенціалом України є її земельні ресурси, зокрема, сільськогосподарські угіддя, що становлять близько 71% загальної площі території області. Тому проблеми законного, ефективного та екологічно безпечного використання сільськогосподарських земель стоять сьогодні як ніколи гостро, - зазначив Сергій Стародумов.

За словами посадовця, за час реформування земельних відносин особлива увага приділяється земельно-кадастровим роботам щодо оформлення права власності і встановленню меж земельних ділянок для власників землі і землекористувачів (здебільшого це стосувалося земель сільськогосподарського призначення).

Разом з тим, недотримання заходів охорони земель, збільшення негативного впливу на сільськогосподарські землі, скорочення обсягів меліоративних, культуртехнічних робіт та порушення системи землеробства призвели до погіршення якості земель, тобто до зниження родючості ґрунтів.

- Негативні наслідки неефективного та негосподарського використання основного багатства країни – землі, свідчать про необхідність вирішення еколого-економічних проблем у сфері землекористування, - підкреслив Сергій Стародумов.

Проект землеустрою розробляється з метою організації сільськогосподарського виробництва і впорядкування сільськогосподарських угідь у межах землеволодінь для ефективного ведення сільськогосподарського виробництва, забезпечення раціонального використання та охорони земель, створення сприятливого екологічного середовища і покращення природних ландшафтів. Окрім цих позитивних чинників, важливими моментами при розробці проектів сівозмін є необхідність оформлення належним чином правовстановлюючих документів на землю.

Також посадовець нагадав учасникам семінару, що з 1 січня 2013 року набуває чинності нова редакція ст. 55 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Згідно вимог частини другої цієї статті за використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва без затверджених у випадках, визначених законом, проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, передбачено накладення штрафу на громадян від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

- Наявність проекту землеустрою забезпечить ефективне ведення сільськогосподарського виробництва, раціональне використання та охорону земель, створення сприятливого екологічного середовища і покращення природних ландшафтів та захистить права сільськогосподарського товаровиробника, - підсумував Сергій Стародумов.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів