Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці вшанували пам’ять жертв голодоморів

24 листопада 2012 - 12:11

У четверту суботу листопада українці традиційно вшановують пам’ять жертв голодоморів. Сьогодні біля пам’ятного знаку жертвам голодоморів разом із запоріжцями згадали трагічну сторінку в історії України керівники обласної та міської влади.

Учасники скорботного заходу хвилиною мовчання вшанували пам'ять жертв голодоморів та поклали квіти до пам’ятного знаку. А передувала цьому панахида, яку відслужив архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука.

- Якою ж треба бути людиною, щоб надавати накази силоміць відбирати всі продукти, які є засобами для виживання? Можна з впевненістю говорити, що то були люди без серця, бо душа в церковному розумінні тотожна поняттю «серце». Нам дуже важливо пам’ятати ті страшні події, бо вони є сумним прикладом того, що може скоїти людина, не маючи Бога та віри. Люди, які скоїли цей страшний злочин, мали гарну освіту, розмовляли на багатьох мовах, і, разом з тим, знищували собі подібних. Сьогодні церква закликає людей не ділитися за рівнем освіти, статусом чи політичними переконаннями, адже ми всі до єдиного - рівні перед Богом. Всі разом ми повинні помолитися за душі замучених українців, а увечері запалити свічки пам’яті, - зазначив Владика Лука.

Головний обов’язок українців і, насамперед, влади – завжди пам’ятати про ті трагічні сторінки історії, а також зробити все можливе, аби такі страшні події ніколи не повторилися на українській землі, - вважає перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко.

- Сьогодні в державі скорботний день, який засвідчує ставлення всіх українців до страшних подій 1932-1933 років. Це були трагічні сторінки нашої історії, спогади про які мають залишитись у пам’яті майбутніх поколінь українців. Кожна людина має усвідомити, що це лихо було на нашій рідній землі і зробити все, аби не допустити в подальшому таких трагічних подій. Крім того, сьогоднішній день має стати своєрідним нагадуванням для тих горе-політиків, які своїми радикальними діями штовхають людей до прірви соціальних потрясінь і навіть не передбачають, до яких наслідків це може призвести, - підсумував Віктор Ємельяненко.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»

Триває набір кадрового резерву держслужбовців

СБУ викрила «суддю» з Мелітополя, яка виносила сфабриковані вироки місцевим мешканцям

Коли говорять гармати, музи не мовчать: у Запорізькій обласній філармонії відбувся гала-концерт «Акорди Хортиці»