Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ємельяненко: «Ми повинні створити сприятливий клімат для розвитку бізнесу та скорочення тіньової зайнятості»

26 листопада 2012 - 15:20

Віктор Ємельяненко: «Ми повинні створити сприятливий клімат для розвитку бізнесу та скорочення  тіньової зайнятості»

За підсумками першого півріччя поточного року рівень зайнятості населення склав 60,4%, а рівень безробіття знизився до 6,9%. Загалом з початку року створено близько 19 тис. вакансій, ще понад 8 тис. робочих місць - легалізовано.

Про це повідомив начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Ігор Мещан.

- Кожне третє нове робоче місце  створено за рахунок легалізації так званої «тіньової зайнятості». За десять місяців поточного року виявлено та залучено до оподаткування понад 8 тис. не оформлених найманих працівників. Крім того, з початку року створено 19 тис. нових вакансій, але при цьому було ліквідовано понад 21 тис. робочих місць, - повідомив Ігор Мещан.

За словами посадовця, не всі безробітні реєструються в службі зайнятості. З початку року за допомогою в пошуку роботи звернулися 49,2 тис. осіб, що на 3,7 тис.  менше, ніж за аналогічний період минулого року. Однак за останні два місяці кількість людей, які звернулись до центрів зайнятості, значно зросла, що пояснюється завершенням сезонних робіт.

- У центрах зайнятості є вакансії, але люди не хочуть працювати за мінімальну зарплату. Для того, щоб побороти хронічне безробіття, необхідна реальна, адекватна, мотивуюча зарплата. Але, наприклад, за підсумками дев’яти місяців поточного року розмір зарплати в дев’яти галузях області значно відстає від середніх по Україні. Наприклад, у будівництві зарплата нижча на 571 грн. ніж середня по Україні, в транспортній галузі – на 685 грн., у торгівлі – на 811 грн., у фінансовій сфері – на 1857 грн. При цьому в усіх цих галузях працює понад 40% зайнятого населення області, - поінформував Ігор Мещан.

- З початку поточного року до служби зайнятості звернулися 1345 інвалідів, але лише 398 з них працевлаштовані. Ця категорія потребує спеціалізованих робочих місць, яких не вистачає на ринку праці. При цьому багато працедавців скаржаться на відсутність пропозицій при підборі кадрів з цієї категорії, - зазначив Ігор Мещан.

Як повідомила директор обласного центру зайнятості Ірина Дуднік, не всі працедавці чесно співпрацюють з інвалідами, деякі їх просто використовують, а інші не розглядають кандидатів з числа інвалідів на заміщення наявних вакансій. Серед таких підприємств – ПАТ «Укртелеком» та мережа супермаркетів «Сільпо».

У зв’язку з цим Віктор Ємельяненко доручив підготувати на ім’я голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка детальну інформацію щодо працедавців, з якими виникають неоднозначні ситуації щодо працевлаштування інвалідів, щоб розглядати це питання на рівні керівництва області.

Також посадовець підкреслив, що необхідно розвивати туристичну галузь, активніше залучати запоріжців до роботи на курортах.

- Ми сором’язливо замовчуємо, що в області є курортна зона, і там створюється багато робочих місць. Саме тому необхідно звернути особливу увагу на готельний та туристичний бізнес, на роботу санаторно-профілактичних закладів. Ми повинні активно розвивати цей напрямок, адже курорти передбачають не лише сезонну роботу. Крім того, ми маємо посилити роботу з надання допомоги соціально незахищеним верствам населення, а також створювати сприятливий клімат для розвитку бізнесу та скорочення обсягів тіньової зайнятості, - підсумував Віктор Ємельяненко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»

Триває набір кадрового резерву держслужбовців

СБУ викрила «суддю» з Мелітополя, яка виносила сфабриковані вироки місцевим мешканцям

Коли говорять гармати, музи не мовчать: у Запорізькій обласній філармонії відбувся гала-концерт «Акорди Хортиці»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни