Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Жителі області наростили депозити, а підприємства - кредити

3 грудня 2012 - 12:14

Жителі області наростили депозити, а підприємства - кредити

Станом на 01.10.2012 банківські послуги в області надавали три банки, 10 філій та 741 відділення банків. В регіоні представлені 82 із 175 діючих в Україні банків (було 75 із 177 на 01.10.2011).

Сукупний балансовий капітал банківських установ зменшився з початку року на 2,7% - майже до 1,36 млрд. грн., активи збільшилися на 1,5% - до 22,17 млрд. грн. За підсумками дев’яти місяців банківською системою регіону отримано 333 млн. грн. чистого прибутку, що на 0,7% більше за минулорічну суму.

З початку цього року депозити резидентів зросли на 9,2% - майже до 15,14 млрд. грн.

Позитивна динаміка депозитного портфелю банківських установ області досягнута виключно за рахунок збільшення депозитів сектору домашніх господарств майже на 22% - до 11,6 млрд. грн. Натомість депозити сектору нефінансових корпорацій зменшилися на 22% і на звітну дату склали понад 3,1 млрд. грн.

У регіональному розрізі Запорізька область на кінець вересня посідала восьме місце як за загальними обсягами залучених депозитів, так і обсягами депозитів домашніх господарств і нефінансових корпорацій.

Кредитна активність банківських установ області була помірною, кредитні вкладення в економіку України мали нестійку динаміку. Кредити надавалися в основному нефінансовим корпораціям. Також простежувалася стійка тенденція до зростання кредитів домогосподарствам у національній валюті. За видами валют з початку року зменшення кредитів резидентам у національній валюті (на 2%) відбувалося вищими темпами, ніж в іноземній (на 0,8%). Питома вага кредитів у національній валюті зменшилася до 46,9% порівняно з 47,2% на кінець грудня 2011 року. В той же час серед довгострокових кредитів у національній валюті обсяг кредитів зріс на 3,7%, а в іноземній – зменшився на 9,3%.

Пріоритетним напрямком кредитування економіки залишався сектор нефінансових корпорацій. На 01.10.2012 залишки за кредитами, наданими цьому сектору, становили майже 9,2 млрд. грн. і збільшилися з початку року на 1,8%. Їх частка в структурі кредитів, наданих резидентам, зросла до 63,2%. За видами економічної діяльності перевага в кредитуванні надавалася промисловим підприємствам. Залишки за кредитами, наданими підприємствам промисловості, збільшилися з початку року на 11,1% - майже до 5,9 млрд. грн., наданими сільськогосподарським підприємствам, у галузі будівництва та торгівлі - зменшилися відповідно на 12,2%, 10,6% та 7,8%.

Кредити, надані сектору домашніх господарств, зменшилися з початку року на 6,5% (до 5,14 млрд. грн.) виключно за рахунок скорочення кредитів у іноземній валюті в умовах заборони споживчого кредитування населення. У структурі кредитів домашнім господарствам найбільшою є частка довгострокових кредитів (80,5%), а за цільовим спрямуванням - споживчих кредитів (62,2%).

Серед регіонів Запорізька область посідала восьме місце за загальними кредитами і за кредитами домашнім господарствам, а за кредитами нефінансовим корпораціям – сьому сходинку.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя