Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області зросла кількість доступних для інвалідів об’єктів соціально-культурного призначення

20 грудня 2012 - 11:35

В обласній державній адміністрації відбулося засідання обласного комітету доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, яке провів начальник управління містобудування та архітектури ОДА Юрій Лукашев.

Учасники заходу обговорили хід роботи щодо забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення. За інформацією Юрія Лукашева, протягом 2012 року в області були обладнані пандусами 327 об’єктів, і  нині майже 44 % об’єктів соціально-культурного призначення доступні для людей на візках.

Разом з тим,  залишається проблема обладнання пандусами під’їздів, у яких проживають інваліди, особливо це стосується старих будинків. Тільки в Запоріжжі проживають 1300 людей з серйозними проблемами опорно-рухового апарату, які змушені пересуватися на візках.  За словами волонтерів проектів «Рівні можливості» та «Твори добро, Україно!» в обласному центрі не проводився моніторинг, скільки з цих  людей реально мають потребу в пандусі, адже далеко не всі з них ведуть активне життя.

Приміром, волонтер проекту «Рівні можливості» Анна Борзенко має дитину, займається спортом та працює, однак з власного будинку може вийти тільки з допомогою рідних – вже декілька років жінка не може домовитися з міською владою про спорудження пандусу.

- В нашій країні питання будівництва пандусів максимально спрощено. Із дозволів необхідно тільки погодження головного архітектора та наявність затвердженої проектно-коштористної документації, - відзначив начальник управління містобудування та архітектури ОДА. Посадовець пообіцяв Анні взяти це питання на особистий контроль та допомогти його вирішити.

Також у ході наради члени комітету розглянули досвід роботи «Соціального таксі» в  Харкові, Донецьку, Черкасах, Одесі, Кіровограді та Луганську.

Проблема пристосування громадського транспорту для перевезення інвалідів до цих пір залишається відкритою. Нині в Запоріжжі інваліди можуть скористатися тільки транспортом з низькою посадкою, який обслуговує автобусний маршрут № 96 та тролейбусні №8 та №14. Створення соціального або «інватаксі» допоможе суттєво вирішити питання.

В інших містах таку послугу надають на базі комунальних підприємств - швидкої допомоги чи територіальних центрів соціальних послуг.

- Соціальне таксі, безумовно, корисна та необхідна послуга, яка дозволить розширити кордони для людей з обмеженими можливостями. Ми обов’язково детально вивчимо цей досвід та розглянемо можливості організації роботи інватаксі на нашій території, - запевнив  Юрій Лукашев.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Іван Федоров про російську пропаганду на ТОТ

З травня розпочинається подання заявок на отримання субсидій на землю для аграріїв з постраждалих регіонів

Олександр Педан зустрівся з запорізькими школярами на «НеЛекціях 2.0»

Юні мешканці Запорізької області відправились в «Артек» на оздоровлення

Запоріжці отримали від благодійників набори засобів гігієни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про логістичний проєкт росії на ТОТ

Впродовж доби окупанти 254 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу