Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підбито підсумки реалізації в області проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ» в 2012 році

20 грудня 2012 - 14:01

Заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук провів засідання координаційної ради з реалізації проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ».

У заході взяли участь спеціаліст з розвитку громад Центрального офісу проекту ЄС/ПРООН/МРГ-ІІ, керівник Департаменту з впровадження проекту в південно-східних регіонах України Олена Рудіч, експерт з енергоефективності проекту ЄС/ПРООН/МРГ-ІІ Ігор Черкашин, координатори проекту ЄС/ПРООН/МРГ-ІІ у Запорізькій області Геннадій Устимов та Олександр Рябий, президент обласного союзу промисловців і підприємців «Потенціал» Петро Ванат, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, а також представники районів області, які беруть участь у реалізації проекту.

- Поточного року ми працювали за двома головними напрямками: перший - це розвиток місцевих громад, другий – енергозбереження та енергонезалежність місцевих громад. Специфіка роботи  в рамках розвитку громад виражається, перш за все, у формуванні повної фінансової відповідальності громади: тільки люди акумулюють всі кошти, самі контролюють роботу та звітують щодо використання отриманих коштів. Крім того, це виражається в самостійному проходженні громадами процедур дозвільного характеру та в системній підтримці ініціатив громад з боку органів влади, - повідомив Петро Гончарук.

За словами посадовця, цього року проектом ЄС/ПРООН/МРГ-ІІ за підтримки облдержадміністрації проведено 60 тренінгів громад-партнерів проекту, 66 форумів місцевого розвитку, а також надано допомогу в організації та проведенні 148 зборів громад, які є партнерами проекту.

Також Петро Гончарук повідомив, що Запорізька область виграла конкурс на участь у Енергозберігаючому компоненті проекту,  за його підсумками відібрано Бердянський, Веселівський, Оріхівський та Приазовський райони.

- Громади області розробили сім інвестиційних паспортів. Їх унікальність полягає в тому, що вони розробляються за кошти громад, а не бюджетів, затверджуються на громадських зборах, і вже потім передаються в сільську раду та вище. Крім того, члени міських громад самі шукають або запрошують інвесторів, - зазначив Петро Гончарук.

Як повідомив посадовець, загальна вартість мікропроектів громад, затверджених та завершених у 2012 році, складає 6,3 млн. грн., з них з бюджету ЄС/ПРООН виділено 2,7 млн. грн., з бюджетів усіх рівнів – 2,7 млн., грн., акумульована громадами сума складає 444,9 тис. грн., внесок спонсорів – 440,8 млн. грн.

Підбиваючи підсумки роботи в 2012 році, Олена Рудіч відзначила, що Запорізька область – одна з найактивніших в Україні, і поступово до участі в проекті буде залучено ті райони області, які ще не беруть у ньому участь.

- Я займаюсь саме південно-східними регіонами України і можу з упевненістю сказати, що Запорізька область знаходиться серед лідерів. Тут дуже оперативно реалізуються проекти та освоюються кошти. Наступного року в нас буде нововведення: ми розпочнемо активну роботу в малих містах,  перш за все це стосуватиметься вирішення комунальних проблем на об’єктах соціальної інфраструктури та в багатоквартирних будинках. Також особлива увага приділятиметься питанням енергоефективності, - повідомила Олена Рудіч.

Після підбиття підсумків Олена Рудіч нагородила переможців Всеукраїнського конкурсу на кращий районний ресурсний центр громад. Перемогу в конкурсі здобули центри в Гуляйпільському, Веселівському та Оріхівському районах. Кожен з них отримав від проекту ЄС/ПРООН оргтехніку, яка буде використовуватися в роботі центру.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

З травня розпочинається подання заявок на отримання субсидій на землю для аграріїв з постраждалих регіонів

Олександр Педан зустрівся з запорізькими школярами на «НеЛекціях 2.0»

Юні мешканці Запорізької області відправились в «Артек» на оздоровлення

Запоріжці отримали від благодійників набори засобів гігієни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про логістичний проєкт росії на ТОТ

Впродовж доби окупанти 254 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу