Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Соціальне сирітство залишається нагальною проблемою для області

24 грудня 2012 - 17:01

Голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко провів засідання колегії облдержадміністрації, на якому розглянуто підсумки Всеукраїнської наради з питань захисту прав дитини, зокрема, забезпечення права дітей на освіту та гармонійний розвиток, охорону здоров'я, соціальний захист, розвиток сімейних форм виховання. За підсумками  наради до Запорізької області зауважень не було. Разом з тим, нині і в подальшому цим питанням має бути приділена посилена увага.

Заступник голови ОДА Андрій Гамов зупинився на основних напрямках роботи обласної виконавчої влади в цій сфері. Зокрема, за словами посадовця нині на території регіону діють шість програм, заходи яких спрямовані на забезпечення соціального захисту дітей, їх оздоровлення, навчання та розвиток.

В області систематично збільшуються видатки на утримання соціальних закладів, у яких виховуються  діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Так, протягом 2012 року видатки на харчування дітей в інтернатах були збільшені на 16%, а наступного року відбудеться підвищення ще 15%. У поточному році з обласного бюджету на оздоровлення дітей було виділено 13 млн. грн., а в 2013 передбачено вже 16 млн. грн.. Крім того, з наступного року суттєво, з 800 тис. грн. до 2 млн. грн., збільшується фінансування обласної програми «Дитяча онкогематологія та гемофілія».

Наполеглива робота ведеться із влаштування дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання. Нині понад 75% дітей цієї категорії перебувають під опікою, піклуванням громадян та проживають у прийомних сім'ях чи дитячих будинках сімейного типу.

З початку року в області створено 42 прийомні сім’ї, а посиротіли 467 дітей. При цьому  80% з них стали сиротами при живих батьках.

- При влаштуванні дітей до нових родин не маємо права замінити долю  статистикою. Щороку в області сиротіють близько 400 дітей, однак наше суспільство психологічно не готове створити таку ж кількість прийомних сімей. У цій роботі важливо відбирати зрілих, свідомих громадян, які розуміють ступінь відповідальності за всиновлену дитину, - зазначив голова ОДА Олександр Пеклушенко.

У цьому контексті очільник регіону акцентував увагу присутніх на необхідності збереження інтернатних закладів або центрів соціально-психологічної реабілітації дітей. При цьому слід віднайти механізми, які дозволять закріпити за вихованцями таких закладів житлову площу, щоб у 18 років молоді люди не опинялись на вулиці.

 Також посадовець висловив переконання, що вкрай важливо свідомо підходити до визначення потреби дитини: «Наша система працює так, що дитина, яка потребує професійної медичної допомоги, часто направляється до інтернату чи закладу соціально-психологічної реабілітації, де за нею наглядає звичайна медсестра, що є неприпустимим».

У ході розгляду питання йшлося і про діяльність  працівників центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Зокрема, одним з найважливіших аспектів їх роботи має стати виявлення кризових родин, профілактична робота з ними, створення  паспортів тощо.

- Від успішності та системності цієї роботи напряму залежить зниження кількості соціальних сиріт в області. Тому люди, які приходять у проблемні сім’ї, мають бути справжніми професіоналами своєї справи, які мають розуміння та бажання допомогти зберегти та відновити в родині нормальні стосунки, - резюмував О. Пеклушенко.

З 1 січня  нового року кількість працівників центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, які безпосередньо опікуватимуться цими проблемними питаннями, буде збільшена з 262 до 442.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Одного чоловіка поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни