Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для кожного району області буде розроблена індивідуальна стратегія розвитку

25 грудня 2012 - 11:04

Для кожного району області буде розроблена індивідуальна стратегія розвитку

Про інноваційні пріоритети стратегії регіонального розвитку, стан розробки регіональних програм, зорієнтованих на розвиток інноваційної діяльності згідно з Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» доповів заступник голови ОДА Петро Гончарук під час засідання колегії облдержадміністрації.

- У 2010 році на державному рівні прийнята програма «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». У свою чергу обласною владою було вирішено актуалізувати Стратегію регіонального розвитку та привести її положення у відповідність до поставлених  Президентом України завдань, - зазначив Петро Гончарук.

За словами посадовця, у вересні 2010 року рішенням обласної ради Стратегія регіонального розвитку була доповнена завданнями з реформування житлово-комунального господарства, медицини та освіти, а також заходами, спрямованими на підвищення інвестиційної привабливості Запорізької області.

- Промислові підприємства регіону при виконанні екологічних програм активно використовують інноваційні технологічні рішення. Так, 7 грудня цього року на «Запоріжсталі» відкрито базисний склад вугілля комплексу з вдування пиловугільного палива, загальний обсяг інвестицій склав 1 млрд. грн. Його реалізація дозволила зменшити викиди парникових газів у атмосферу на 300 тис. тонн на рік. На комбінаті «Дніпроспецсталь» у травні  введено в експлуатацію комплекс пилогазоочисного обладнання сталеплавильного цеху №3, що дозволяє зменшити обсяг викидів на цьому об’єкті на 70%, - повідомив Петро Гончарук.

Також у цьому році на Запорізькій ТЕС завершено реалізацію проекту реконструкції енергоблоку №1, що дозволило збільшити  потужність станції з 300 до 325 МВт, і при цьому суттєво знищити споживання палива, а також у  шість разів зменшити викиди пилу в атмосферу.

У 2012 році в області розпочалась реалізація проекту «Енергія біомаси» як складової національного проекту «Енергія природи». Облдержадміністрацією підписано відповідну Угоду про співпрацю з Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами. У рамках реалізації проекту впроваджено проекти дегазифікації полігонів твердих побутових відходів на трьох територіях області з подальшим виробництвом з біогазу електричної та теплової енергії, а також проведено розрахунки щодо будівництва заводів з переробки ТПО.

- Завдяки спільним зусиллям облдержадміністрації, виконавчої служби та керівництва держпідприємства «Кремнійполімер» з початку року вдалося зменшити заборгованість із зарплати на 1,9 млн. грн. Крім того, розпорядженням Кабміну підприємство виключено з переліку підприємств, які підлягають приватизації, та передано до Мінрегіонбуду. Це дозволить створити на базі «Кремнійполімеру» виробництво гіпохлориду натрію, - повідомив Петро Гончарук.

Також цього року вирішено питання про списання простроченої заборгованості на підприємствах оборонно-промислового комплексу області перед бюджетом, Пенсійним фондом, а також за використану електроенергію. На КП «НПК «Іскра» повністю погашена заборгованість із зарплати, підприємство отримало замовлення на 2013-2014 роки. Вирішено питання й щодо виділення ЗДП «Радіоприлад» фінансової допомоги від ДК «Укроборонпром», за рахунок чого в жовтні зменшено заборгованість із зарплати на 4,5 млн. грн.

- За дев’ять місяців поточного року в економіку області іноземними інвесторами вкладено 171,8 млн. доларів, що в шість разів більше, ніж за аналогічний період 2011 року. Станом на 1 жовтня п.р. обсяг вкладених інвестицій з початку інвестування склав 1,2 млрд. доларів. З метою збільшення притоку інвестицій в економіку регіону потенціал Запорізької області було представлено на міжнародних форумах у Японії та Індії, - зазначив Петро Гончарук.

У рамках реалізації національного проекту «Нова енергія» триває будівництво парків вітрових електростанцій у Мелітопольському, Приазовському, Приморському та Бердянському районах, їх планова потужність – 1000 МВт. У жовтні поточного року введена перша черга Ботієвської вітрової електростанцію потужністю 75 МВт. Також відбувся пуск першої черги комплексу сонячних електростанцій потужністю 1,5 МВт у Токмацькому районі. Крім того, в рамках пілотного проекту «Сонячний дах»  впроваджується проект німецької компанії «Менеджес» з будівництва фотоелектричної установки потужністю 35 кВт.

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко переконаний: при впровадженні будь-яких інвестиційних проектів на території області головне – отримати згоду громади,  нічого не робити без відома населення.

- На останній сесії обласної ради затверджено  два інвестиційних проекти для їх реалізації в Приазовському та Приморському районах. Але я наголошую, що зараз ми тільки придивляємося до інвесторів, і поки вони не досягнуть необхідних домовленостей з населенням, не доведуть, що реалізація їх проектів піде тільки на користь, ніяких загроз не несе, на територіях не розпочнуться жодні роботи. Згода громади –  найголовніше, - підкреслив Олександр Пеклушенко.

Підбиваючи підсумки, керівник області зазначив, що необхідно розробити стратегію розвитку всіх районів області, адже в кожної території є своя специфіка. Це значно полегшить роботу і владі, і потенційним інвесторам.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Ми повинні пам’ятати мету нашого приїзду на кладовища»: представники церкви про поминальні дні

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області