Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В країні є позитивні приклади роботи нової системи екстреної медичної допомоги

17 січня 2013 - 10:56

В країні є позитивні приклади роботи нової системи екстреної медичної допомоги

Віце-прем'єр-міністр України Костянтин Грищенко провів республіканську селекторну нараду з питань реалізації Закону України «Про екстрену медичну допомогу». На нараді Запорізьку область представляли перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко та заступник голови ОДА Андрій Гамов.

Розпочинаючи нараду, Віце-прем'єр-міністр України Костянтин Грищенко підкреслив, що питання надання якісної екстреної медичної допомоги населенню винесено на національний рівень, тож будь-яке зволікання з впровадженням норм  закону неприпустиме. Також урядовець нагадав керівникам обласної виконавчої влади про їх особисту відповідальність за організацію дієвої та ефективної системи екстреної медичної допомоги.

Серед першочергових завдань, які були поставлені під час наради, - розробка та подання до міністерства охорони здоров’я України планів-графіків реалізації ЗУ «Про екстрену медичну допомогу» на територіях; організація роботи регіональних центрів екстреної медицини та диспетчерських служб; розширення  пунктів постійного базування бригад швидкої допомоги; розвиток інфраструктури екстреної медичної допомоги; оновлення автопарку ШМД та обладнання машин системами GPS-навігації.

Також учасники наради обговорили нові нормативи, згідно з якими машина швидкої допомоги має доїхати до пацієнта: в містах - за 10 хвили, а в сільській місцевості – за 20.

Представники  областей, у яких реалізується пілотний проект, поділилися досвідом організації цієї роботи.

Зокрема, завдяки новій організації роботи в Дніпропетровській області на майже   93% викликів бригади швидкої встигають доїхати за місцем призначення в установлені терміни. Аналогічна ситуація спостерігається й в інших пілотних регіонах. Тож можна стверджувати, що в країні є позитивний досвід упровадження норм нового закону.

Щодо ситуації в Запорізькій області перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко повідомив наступне. Зокрема, проведено аудит стану надання екстреної медичної допомоги в регіоні, визначено структуру майбутнього обласного центру екстреної медичної допомоги.

Торік за рахунок субвенції з держбюджету було придбано 30 санітарних автомобілів. Разом з тим, для повноцінного оновлення автопарку ШМД необхідно придбати ще 196 санітарних машин. Станом на 01.01.2013 укомплектованість бригад швидкої допомоги лікарями складає 63,4%, молодшим медичним персоналом – 90%, водіями – 87,8%.

Також посадовець відзначив, що наприкінці минулого року рішенням сесії обласної ради затверджено видатки на фінансування діяльності системи екстреної медичної допомоги на 2013 рік.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів