Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Президент України визначив головні завдання поточного року

18 січня 2013 - 11:54

Президент України визначив головні завдання поточного року

Під головуванням Президента України Віктора Януковича відбулося засідання Комітету з економічних реформ, під час якого підбито підсумки діяльності влади за минулий рік та визначено пріоритетні напрями роботи, спрямовані на розвиток держави.

Президент України  критично оцінив реалізацію Національного плану реформ у 2012 році, заявивши, що Уряд втратив контроль за цією роботою.

«Я не можу зрозуміти, як можна виконувати план реформ модернізації, які спрямовані на покращення галузі, економіки, життя людей, на 35-25%?» - сказав Президент, звертаючись до Прем’єр-міністра Миколи Азарова.

«Це саботаж. Це просто люди втратили взагалі відповідальність. От у цьому проблема», - підкреслив Глава держави.

Вочевидь, зазначив Віктор Янукович, Уряд втратив контроль за роботою міністерств, відомств, обласних і районних адміністрацій, відповідальних за належну реалізацію плану реформ.

«Не вистачало, по великому рахунку, волі врешті-решт відмовитися від минулого життя, яке пов’язане з корупцією, з тією застарілою системою бюрократичною, яку постійно критикують люди, малий і середній бізнес», - додав Глава держави.

З урахуванням аналізу недоліків Президент України окреслив чіткі завдання для Уряду та керівників територій, якими мають керуватися в повсякденній роботі.

Соціальна підтримка громадян, які її потребують, має бути істотно посилена, зазначив Віктор Янукович. Йдеться, зокрема, про наближення соціальних послуг до одержувача - насамперед через розширення відповідної інфраструктури.

«Якщо ми кажемо про зміцнення соцслужб, то  повинні зробити так, щоб людина не бігала за допомогою. Представники соціального забезпечення мають приходити з послугою до людини у складних життєвих обставинах», - сказав Глава держави. Для цього, додав він, протягом 2012 року більш ніж на 12 тисяч осіб було збільшено кількість фахівців соціальної сфери.

Віктор Янукович також наголосив на важливості створення додаткових стимулів для залучення інвестицій у соціальну сферу, реалізації проектів державно-приватного партнерства в цьому напрямку. «Над цим питанням треба працювати», - переконаний Президент.

Окремо Президент України зупинився на необхідності створення умов для розвитку підприємництва та поставив амбітне завдання: «Наступного року Україна повинна увійти до першої сотні країн за легкістю ведення бізнесу та досягти нової якості дерегуляції, зокрема шляхом впорядкування діяльності контролюючих органів».

Передусім, за словами Президента, необхідно на практиці спростити дозвільні процедури у сфері будівництва, а також запровадити європейську модель контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів.

«Електронна реєстрація нового бізнесу через Інтернет має стати насправді зручною та невитратною. Підприємці - фізичні особи повинні нарешті отримати право закрити бізнес за заявницьким принципом», - зазначив Віктор Янукович.

Головне завдання поточного року – глибоке впровадження реформ на якісно нових засадах, зокрема, фінансування реформ має передбачати концентрацію ресурсів на пріоритетних напрямках та встановлення жорсткого контролю за ефективним витрачанням кожної бюджетної гривні. На цьому Президент України Віктор Янукович наголосив під час засідання Комітету з економічних реформ.

Цього року, зазначив Президент, Державний фонд регіонального розвитку повинен стати реальним інструментом фінансування капітальних інвестицій. «Слід посилити спроможність органів влади на місцевому рівні здійснювати підготовку проектів, що можуть фінансуватися за рахунок коштів Фонду», - сказав він.

Віктор Янукович також наголосив, що під час підготовки змін до Держбюджету на 2013 рік Уряд має в повній мірі передбачати кошти для виконання регіонами делегованих їм повноважень та доручень Президента.

«З огляду на обмеженість бюджетних ресурсів треба почати використовувати потужний потенціал державно-приватного партнерства та міжнародної технічної і фінансової допомоги. Завдання Уряду - в короткий строк провести аналіз наявних програм допомоги та ефективності їх використання», - наголосив Віктор Янукович.

Крім того, Президент доручив Кабінету Міністрів спільно з інвесторами невідкладно проаналізувати причини, що заважають поширенню інструментів державно-приватного партнерства. «За результатами підготуйте конкретні пропозиції. Я готовий долучитися також до цієї роботи», - сказав Глава держави.




За матеріалами прес-служби Президента України

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів