Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі інтернати забезпечують всі потреби

25 січня 2013 - 12:25

Запорізькі інтернати забезпечують всі потреби

Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації  під час засідання колегії підбив підсумки фінансово-господарчої діяльності підвідомчих комунальних установ у 2012 році.                   

Як повідомив директор департаменту Ігор Мещан, в області функціонує 11 підвідомчих інтернатних установ на 2731 ліжко – місце. Для повного задоволення потреб  у послугах, які надаються цими установами, у 2012 році на базі двох корпусів Новомиколаївської центральної районної лікарні  відкрито філію комунальної установи “Любецький психоневрологічний інтернат” Запорізької обласної ради на 40 місць. Завдяки цьому, на відміну від більшості регіонів України, черга на влаштування в інтернатні установи в Запорізькій області відсутня. Фактично на початок січня 2013 року в інтернатах, у тому числі в геріатричних відділеннях,  проживають 2687 підопічних.

У будинках – інтернатах постійно ведеться робота по зміцненню матеріально – технічної бази, реконструкції приміщень,  при цьому активно застосовуються сучасні технології та будівельні матеріали, робиться акцент на енергозбереження. Так, за минулий рік в установах виконано капітальні ремонти, в процесі яких, зокрема, замінено понад 76% вікон на пластикові, замінено 70% ламп розжарювання та 72% вуличних ліхтарів, завершено будівництво очисних споруд  у Орловському психоневрологічному інтернаті.

Усі інтернатні установи укомплектовані лікарями та середнім медичним персоналом, закріплені за районними  лікарнями для надання своєчасної медичної допомоги в стаціонарних умовах. Інваліди забезпечені індивідуальними технічними засобами реабілітації.    

Установи постійно відкриті для  родичів, друзів підопічних, волонтерів. Наприклад, протягом останніх  років  Чернігівський дитячий будинок- інтернат регулярно відвідують представники благодійного фонду “Щаслива дитина”, волонтери з Англії, США, Японії, студенти запорізьких вишів. Запорізький дитячий будинок – інтернат патронують представники патріархату Української православної церкви та зарубіжні волонтери.

Отримав розвиток спільний проект Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації та благодійного фонду “Щаслива дитина”, спрямований на поетапну реконструкцію Чернігівського дитячого будинку – інтернату з метою створення відокремленого середовища для проживання невеликих груп дітей в умовах, наближених до домашніх. В окремому буцдинку вже мешкають дев’ять дітей. За кошти благодійного фонду “Щаслива дитина” розпочато реконструкцію другого аналогічного будинку, яку планується завершити в  2014 році.

Склалася традиція щорічного проведення на базі Преславського психоневрологічного інтернату за підтримки  обласного центру інвалідного спорту “Інваспорт” спортивного фестивалю “Разом ми сильніші, здоровіші і міцніші!” У 2012 році у ньому взяли участь 72 спортсмени – інваліди з дев’яти будинків – інтернатів, а також творчі колективи.

Крім забезпечення літнього оздоровлення та відпочинку вихованців дитячих будинків – інтернатів за місцем проживання 76 дітей побували в оздоровчих закладах на Азовському морі.

В інтернатах активно займаються трудовою діяльністю. За минулий рік підсобними господарствами установ оброблено 1488 га землі, зібрано близько 700 тонн зернових, 251 тонну насіння соняшника, вироблено 36,7 тонн м’яса, 116 тонн молока, що сприяє покращенню харчування підопічних.

Під час засідання колегії також відбулося ознайомлення з досвідом упровадження термомодернізації житлових кімнат у комунальній установі “Запорізький геріатричний пансіонат” Запорізької обласної ради.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 805-го дня війни

«Рускій воєнний флот – до дна!»: в Запоріжжі погасили нову марку Укрпошти

Поставлена крапка у проблемі неоднозначного трактування статусу підконтрольних уряду територій України

На світанку росіяни підступно атакували Запоріжжя ракетами – пошкоджено квартири та авто цивільних мешканців

Запорізькі спортсмени готуються до літньої Олімпіади-2024

Згадати минуле заради майбутнього: в Запоріжжі вшанували пам'ять героїв Другої світової війни

«Ми повинні пам’ятати мету нашого приїзду на кладовища»: представники церкви про поминальні дні

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок