Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Андрій Гамов: «Головне завдання реформи екстреної медичної допомоги – скоротити час прибуття бригад «швидкої» до пацієнтів та надати кваліфіковану допомогу»

29 січня 2013 - 15:36

1 січня набув чинності Закон України «Про екстрену (невідкладну) медичну допомогу», згідно з яким має відбутись якісне вдосконалення системи надання швидкої медичної допомоги.

Про стан реформування медицини в Запорізькій області під час брифінгу для журналістів розповіли заступник голови облдержадміністрації Андрій Гамов та директор департаменту охорони здоров’я ОДА Андрій Запорожченко.

- Головне завдання реформи – скоротити до мінімуму час прибуття бригади швидкої допомоги до пацієнта та надати йому кваліфіковану допомогу. З моменту здійснення повідомлення на номер «103» до прибуття бригади на місце виклику в містах області має пройти не більше десяти хвилин, у сільській місцевості – до 20-ти хвилин. Саме для того, аби бригади швидкої допомоги діставались до пацієнтів якомога скоріше, в області створюється центральна диспетчерська, яка буде приймати всі дзвінки в регіоні на номер «103». Диспетчерська буде обладнана інтерактивною мапою регіону, на якій відображатиметься маршрут та розташування кожної карети «швидкої», і саме ту бригаду, яка буде знаходитись якнайближче до місця виклику, направлятимуть до пацієнта, - повідомив Андрій Гамов.

За словам посадовця, всі автомобілі екстреної медичної допомоги будуть обладнані GPS-навігаторами, мобільним зв’язком та комп’ютером, що дасть можливість у разі необхідності зв’язатися з вузькими спеціалістами та провести термінову консультацію.

Нагадаємо, на позачерговій сесії облради, яка відбулась 25 січня, депутати затвердили рішення про  створення  комунальної установи «Запорізька станція екстреної (швидкої) медичної допомоги» Запорізької обласної ради та КУ «Територіальне медичне об’єднання «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» облради. Крім того, депутати  затвердили зміни у складі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області, згідно з якими надано дозвіл на прийняття у власність обласної громади рухомого та нерухомого майна районних підрозділів швидкої медичної допомоги.

- Деякі люди, у тому числі, й лікарі лякаються слова «реформа», але я можу запевнити, що всі працівники залишаться на своїх місцях, нікого скорочувати не будуть. Більше того, ми навпаки маємо дефіцит кадрів: штат бригад, до складу яких входить лікар, укомплектований на 65%, штат з фельдшерами – на 90%. Це питання ми зараз вирішуємо лише за рахунок роботи лікарів за сумісництвом, - зазначив Андрій Гамов.

Як повідомив Андрій Запорожченко, нині загалом в області у наявності 179 автомобілів швидкої допомоги, з них 75% використовуються вже понад десять років та потребують заміни. Минулого року область отримала 30 автомобілів швидкої допомоги, чотири з них – реанімобілі.

- Поточного року центральна влада планує закупити 1200 автомобілів швидкої допомоги. Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко запевнив, що зробить все можливе, аби Запорізька область отримала як мінімум 50 автомобілів. Так, поступово, за кілька років, ми зможемо кардинально оновити автомобільний парк. Загальна потреба області складає 250 автомобілів «швидкої» з урахуванням резервного автотранспорту, норма ж для нашого регіону згідно кількості населення становить 190 автомобілів, - повідомив Андрій Запорожченко.

Також Андрій Гамов зазначив, що велику роль в оперативності прибуття бригад швидкої допомоги відіграє стан автомобільних доріг. Саме через це буде збиратися інформація про найбільш проблемні ділянки для проїзду автомобілів «швидкої» з усіх територій області. На підставі цієї інформації складатиметься графік ремонту доріг.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів