Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи медичного обслуговування

Реформування системи медичного обслуговування cтаном на 25.01.2013

30 січня 2013 - 10:57

План-графік реформування галузі охорони здоров’я Запорізької області на 2012 рік затверджений начальником управління охорони здоров’я облдержадміністрації та узгоджений з профільним заступником голови облдержадміністрації 03.01.2012. Розроблено регіональний план модернізації мережі закладів охорони здоров’я області, що надають первинну медичну допомогу з визначенням кількості необхідних Центрів первинної медичної допомоги та їх штатної чисельності.

На 25.01.2013 функціонують 19 центрів первинної медико-санітарної допомоги (в т.ч. 18 - в структурі центральних районних лікарень): Михайлівського, Оріхівського, Василівського, Запорізького Мелітопольського, Приморського, Приазовського, Кам’янсько-Дніпровського, Вільнянського, Якимівського Куйбишевського, Розівського, Бердянського, Гуляйпільського, Веселівського, Великобілозерського, Пологівського, Токмацького районів. Робота в цьому напрямі триває.

Розроблені перспективні програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги в 13 районах області (Вільнянський, К-Дніпровський, Куйбишевський, Мелітопольський, Оріхівський, Приморський, Розівський, Василівський, Запорізький, Чернігівський, Пологівський, Якимівський, Гуляйпільський). В більшості інших районів підготовлені проекти програм, які наразі знаходяться в стадії обговорення.

З початку 2012 року регіональні програми підготовки медичних працівників та поліпшення їх соціального захисту прийняті в 18 районах області, в інших районах вони доопрацьовуються, після чого будуть винесені на розгляд сесій районних рад.

Поступово впроваджується досвід навчання за тристоронніми угодами між райдержадміністрацією - ЗДМУ - студентом за рахунок місцевих бюджетів лікарів, започаткований у Приазовському районі. На теперішній час в ЗДМУ навчається 5 мешканців району. Перший випускник приступив до роботи в Приазовській центральній районній лікарні 2012 році.

На сьогодні в області працює 121 сімейна амбулаторія.

Протягом 2012 року створено 25 амбулаторій загальної практики/сімейної медицини, у т.ч. шляхом реорганізації 6-ти сільських дільничних лікарень, 6 ФП, 11 сільських лікарських амбулаторій, 1 новоутворена амбулаторія загальної практики/сімейної медицини.

90% сімейних амбулаторій розташовані в сільській місцевості. Це дозволило підвищити доступність лікарської допомоги сільському населенню.

На теперішній час більше 30% населення області отримує медичну допомогу у сімейних лікарів, у т.ч. 70% - у сільській місцевості.

Відкрито лікувальний корпус обласної клінічної дитячої лікарні після реконструкції.

В рамках Закону України "Про екстрену медичну допомогу" проведено ряд заходів, направлених на вдосконалення системи екстреної медичної допомоги в області.

Проведено внутрішній аудит служби екстреної медичної допомоги області та інвентаризацію її ресурсного забезпечення. На виконання п. 4.1. протокольного рішення Адміністрації Президента України від 15.05.2012 за результатами селекторної наради щодо реалізації Національного проекту “Вчасна допомога” у рамках Комітету з економічних реформ розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 01.06.2012 №251 “Про створення робочої групи з впровадження Національного проекту “Вчасна допомога” у Запорізькій області та затвердження її складу” створено робочу групу, проведено 12 засідань.

Визначено приміщення для розташування централізованої диспетчерської, приміщення потребує реконструкції. Ведеться підготовча робота до оснащення санітарних автомобілів GPS-навігацією.

Станом на 01.01.2013 укомплектованість служби лікарями швидкої та невідкладної медичної допомоги становить 63,4%, молодшими медичними спеціалістами - 89,9%, водіями - 87,8%.

Прийнято рішення сесії обласної ради від 24.12.2012 № 32 про клопотання обласної ради на передачу цілісних майнових комплексів, рухомого, нерухомого майна підрозділів швидкої медичної допомоги із комунальної спільної власності територіальних громад районів до спільної власності територіальних громад області. Рішенням сесії обласної ради від 24.12.2012 № 27 „Про обласний бюджет на 2013 рік” затверджено видатки на фінансування діяльності системи екстреної медичної допомоги в 2013 році.

Визначено структуру обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, приміщення для розташування централізованої диспетчерської. На сесії обласної ради від 25.01.2013 прийнято рішення про створення КУ “ТМО “Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” ЗОР (№ 03), про створення КУ “Запорізька станція екстреної (швидкої) медичної допомоги” ЗОР (№ 02), про зміни у складі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області (№ 04).

Регіональний план реформування системи екстреної медичної допомоги Запорізької області та реалізації Закону України “Про екстрену медичну допомогу” на 2013 рік, затверджений головою обласної державної адміністрації, наданий на погодження Міністру охорони здоров’я України 25.01.2013

На виконання плану заходів реалізації національного проекту “Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства” в Запорізькій області протягом 2012 року проведена певна робота. Остаточно обрано лікувально-профілактичний заклад, як базовий для створення обласного перинатального центру. Будівлі даного закладу передані до спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст Запорізької області.

Після винесення позитивного рішення щодо державного фінансування створення Запорізького обласного перинатального центру в 2012 році на засіданні Експертної комісії Держінвестпроекту України, яке відбулося 05.09.2012, та, відповідно до наказу Держінвестпроекту України від 27.09.2012 № 190-07 «Про включення до мережі установ та організацій, які отримують кошти з Державного бюджету України в 2012 році», відкриті асигнування та отримані кошти з державного бюджету для Запорізького обласного перинатального центру.

Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 21.09.2012 № 439 «Про розподіл коштів з Державного бюджету України» розпорядником коштів нижчого рівня визначено управління капітального будівництва облдержадміністрації.

Генеральним підрядником ТОВ «Рубікон-Трейдінг», переможцем конкурсних торгів, після укладання договору 28.09.2012, на об’єкті «Запорізький обласний перинатальний центр», відповідно до затвердженого графіка проводяться будівельно-монтажні роботи. Очікуваний термін завершення робіт – І півріччя 2013 року.

Управлінням капітального будівництва облдержадміністрації проведена процедура відкритих конкурсних торгів на закупівлю обладнання для обласного перинатального центру, результати яких оприлюднені на сайті облдержадміністрації. Крім того, налагоджена співпраця із Всеукраїнською добродійною організацією «Фонд Віктора Пінчука - соціальна ініціатива» та частково отримано обладнання для відділення інтенсивної терапії новонароджених перинатального центру. Завдяки роботі опікунської ради обласного перинатального центру, створеної розпорядженням голови облдержадміністрації від 30.10.2012 № 530, залучаються інші позабюджетні кошти для придбання необхідного устаткування, меблів, тощо для установи.

Складений примірний штатний розпис обласного перинатального центру. З метою забезпечення медичними кадрами складений план підвищення кваліфікації лікарів і середнього медперсоналу, сформована заявка на підготовку бракуючих вакансій, до Міністерства охорони здоров’я направлено перелік фахівців для участі у навчальних семінарах та практичних тренінгах, що будуть поводитись в рамках Українсько-Німецького партнерства протягом 2012-2015 років. Фахівці, які будуть залучені до роботи в обласному перинатальному центрі, беруть участь у навчальних семінарах-тренінгах, дистанційних тематичних телемедійних конференціях, організованих Міністерством охорони здоров’я України та партнерами в рамках реалізації національного проекту «Нове життя», направлені для проходження циклів тематичного удосконалення на базі профільних кафедр НМАПО ім. П.Л. Шупика.

В рамках забезпечення інформаційного супроводу реалізації Національного проекту в регіоні створена окрема рубрика «Нове життя» на першій сторінці офіційного сайту облдержадміністрації, що включає три підрубрики: «Загальна інформація», «Концепція», «Новини». Інформація в розділі «Новини» оновлюється щонайменше один раз на тиждень. Управлінням охорони здоров’я спільно з управлінням у справах преси та інформації облдержадміністрації розроблено план комунікаційної кампанії щодо реалізації Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства», який був розглянутий та затверджений на засіданні регіональної робочої групи з впровадження Національного проекту в Запорізькій області 10.09.2012. В процесі проведення інформаційної кампанії щодо оптимального висвітлення реалізації національного проекту «Нове життя» - нова якість охорони материнства та дитинства» використовується єдиний бренд-бук, з метою просування бренду проекту в Запорізькому регіоні: виготовлені біг-борди і сіті-лайти, які встановлені в громадських місцях.

Завдання на 2013 рік:

  • створення центрів первинної медико-санітарної допомоги в містах і районах області як самостійних юридичних осіб;
  • оптимізація мережі дільничних лікарень шляхом перепрофілювання їх в стаціонарні відділення територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів і самотніх непрацездатних громадян відповідних органів праці і соціального захисту населення і утворення амбулаторій загальної практики/сімейної медицини з ліжками денного стаціонару;
  • поліпшення забезпечення закладів охорони здоров'я області кваліфікованими медичними кадрами, сучасним медичним обладнанням, санітарним автотранспортом, в першу чергу установ первинної медико-санітарної допомоги та екстреної медичної допомоги;
  • впровадження інституту сімейної медицини; 
  • створення єдиної системи екстреної медичної допомоги, централізованої диспетчерської, оснащення служби сучасним санітарним автотранспортом, медичним обладнанням; 
  • відкриття обласного перинатального центру;

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 268 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області