Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада вишукує оптимальний механізм для розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів

1 лютого 2013 - 08:12

Заступник голови облдержадміністрації (стажування) Сергій Грачов провів нараду з представниками сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, які працюють у Запорізькій області.

- Одним з основних напрямків розбудови аграрного сектору економіки є розвиток сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, які об’єднуватимуть та задовольнятимуть потреби дрібнотоварних виробників, вирішуватимуть питання постачання та збуту продукції, надаватимуть  консалтингову допомогу. Наше завдання з’ясувати, що саме стримує розвиток кооперативів та напрацювати шляхи активізації їх діяльності,  - окреслив завдання Сергій Грачов.

Нині на території області створено 16 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, представники яких і були запрошені на зустріч. Серед безумовних переваг, які мають члени кооперативу, – мати прямий доступ до споживачів, а також можливість відстоювати свої інтереси у стосунках з комерційними фірмами. Крім того, спільна діяльність членів кооперативу сприяє зростанню доходів від господарської діяльності та зменшенню власних витрат.

Основним проблемним питанням, як зазначили представники кооперативів, є слабка матеріально-технічна база. Переважна більшість господарств не мають вільних обігових коштів, які можна спрямувати на розвиток об’єднання. Крім того, постає питання забезпеченості кваліфікованими кадрами – кооперативи не мають досвідчених бухгалтерів та ефективних менеджерів, що також негативно впливає на їх фінансовий стан.

У ході обговорення учасники заходу підтримали пропозицію розробити регіональну програму розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, яка має базуватись на власних обігових коштах фермерських господарств. Поки що серед пріоритетних напрямків розвитку визначені кооперативи, які  виробляють зерно, овочі та молочну продукцію.

Разом з тим, на думку Сергія Грачова, враховуючи особливості кожного окремого кооперативу, доцільно організувати індивідуальний підхід до їх потреб та проблемних питань.

- Наша робота має бути сконцентрована навколо кооперативів, які вже працюють. У поточному році плануємо реалізувати на їх базі кілька успішних проектів, щоб люди зрозуміли, що гуртом працювати зручніше та ефективніше. Тільки продемонструвавши історію успіху реальних кооперативів ми зможемо довести виробникам сільськогосподарської продукції необхідність об’єднання, - резюмував Сергій Грачов.

Тож найближчим часом члени кооперативів, які були присутні на нараді мають розробити та надати департаменту АПР ОДА свої пропозиції, в яких буде викладено їхнє бачення розв’язання порушених питань.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»