Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Функціонування лікувальних закладів регіону необхідно гармонізувати з принципами реформування медицини

4 лютого 2013 - 17:47

Функціонування лікувальних закладів регіону необхідно гармонізувати з принципами реформування медицини

На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко під час апаратної наради, де було детально розглянуто та обговорено стан впровадження медичної реформи в області.

Як повідомив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Андрій Запорожченко, нині в області функціонують 19 центрів первинної медико-санітарної допомоги, з них 18 - в структурі центральних районних лікарень. В області також нараховується 121 сімейна амбулаторія.

Протягом 2012 року створено 25 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, у тому числі, шляхом реорганізації шести сільських дільничних лікарень, шести ФАПів, 11 сільських лікарських амбулаторій. У 13 районах розроблені перспективні програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги.

- На сьогодні в медичних закладах області нараховується 15 тис. 137 ліжко-місць, а це приблизно 84 ліжка-місця на 10 тисяч населення. З урахуванням загальноукраїнського нормативу, який нині становить 80 ліжко-місць на 10 тисяч населення, на даний час надлишок ліжко-місць у лікарнях Запорізькій області складає понад 600 одиниць. Найбільше їх нараховується у вузькоспеціалізованих відділеннях, насамперед, у кардіологічних та хірургічних. За останні роки кількість ліжко-місць була зменшена більш, ніж на 3 тисячі одиниць, і поточного року цю роботу буде продовжено: їхню кількість планується скоротити на 185 одиниць, - повідомив Андрій Запорожченко.

За словам Олександра Пеклушенка, департамент охорони здоров’я ОДА має здійснити комплексний аналіз роботи хірургічних відділень медичних закладів області.

- Я з великою повагою ставлюся до хірургів, їхнього професіоналізму і майстерності. Але зараз, на жаль, маємо тенденцію, коли хірурги, не запропонувавши альтернативного лікування, одразу призначають операції, хоча часто-густо хірургічного втручання можна й запобігти. Крім того, нині хірургічні відділення прагнуть створювати ледь не в кожному селі, але навіщо нам тоді спеціалізовані клініки, в розвиток яких вкладаються великі кошти? Відтак необхідно детально проаналізувати роботу всіх хірургічних відділень, кожний випадок призначення операцій та доцільність їх проведення. Це питання ми незабаром маємо детально обговорити на черговому засіданні колегії департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, - зазначив Олександр Пеклушенко.

За словами керівника області, також дуже важливо, щоб науковці, які викладають в Запорізькому державному медичному університеті і мають кафедри у провідних лікувальних закладах, більше практикували, але не «на папері», а безпосередньо у палатах, надаючи хворим практичну та консультаційну допомогу.

- Пригадую, що раніше, скажімо, у 70-80-х роках минулого століття пацієнтів оглядали одразу кілька медиків-науковців, скликали консиліуми. Зараз такого не побачиш, а це, як на мене, не дуже втішна тенденція. Тому з цього приводу необхідно провести нараду з ректором ЗДМУ та головними лікарями медичних закладів області. Вважаю, що не варто гребувати колишніми традиціями, коли професори підтверджували свої ґрунтовні теоретичні знання висококваліфікованими практичними діями, допомагаючи повертати здоров’я  звичайним хворим, - підкреслив Олександр Пеклушенко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 268 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи