Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ємельяненко: «Роботи зі знешкодження вибухонебезпечних предметів на території колишніх артскладів поблизу Новобогданівки триватимуть протягом двох місяців»

5 лютого 2013 - 14:19

Питання щодо знешкодження залишків вибухонебезпечних предметів на території колишніх артскладів поблизу с. Новобогданівка знаходиться на особистому контролі Прем’єр-міністра України Миколи Азарова. До робіт з очищення території залучені Міністерство оборони України та Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

Про це повідомив перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко під час брифінгу з журналістами.

- Наразі перед нами постали два завдання: повністю знешкодити залишки вибухонебезпечних предметів на території колишніх артскладів та вже очищену ділянку передати органам місцевого самоврядування. З 1 березня за умови сприятливої погоди на об’єкті розпочнуться роботи, які триватимуть протягом двох місяців. Після цього можна буде розпочати процес передачі земельної ділянки площею 220 га органам місцевого самоврядування. Нині ж для спеціалістів з розмінування готуються казарми, облаштовується побут, створюються всі необхідні умови, - повідомив Віктор Ємельяненко.

За словами посадовця, очищенням території від вибухонебезпечних предметів займатимуться Міністерство оборони України, у власності якого знаходиться територія, та Міністерство надзвичайних ситуацій, яке наразі реорганізоване в Державну службу України з надзвичайних ситуацій. Всі роботи фінансуватимуться міністерством, але, в разі необхідності, голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко порушуватиме питання щодо виділення додаткових коштів з Державного бюджету України та резервного фонду.

Після очищення території та її передачі органам місцевого самоврядування спеціалістами аграрної та екологічної служб буде досліджено стан землі, після чого буде визначено її цільове призначення. Очікується, що вона буде придатна для ведення сільського господарства, створення лісового масиву та інших цілей.

- До цього часу здійснювалось лише попереднє очищення території, наразі ж буде проведене глибоке, повне очищення з підняттям верхнього шару землі, а також утилізація вибухонебезпечних предметів. Фахівцями буде перевірено кожний сантиметр землі, щоб у подальшому не було жодної загрози для людей. Серед розмінювальників не буде військовослужбовців строкової служби, до робіт залучатимуться лише високо-досвідчені фахівці, серед яких - прапорщики та офіцери. Крім того, використовуватиметься серйозна техніка, зокрема, артилерійські тягачі – для вилучення снарядів із землі, та інженерні машини розмінювання. Для проведення робіт залучені дуже серйозні ресурси, все буде відбуватися у посиленому режимі безпеки, тож місцеве населення не повинно хвилюватися: нічого не загрожує ані людям, ані їхній худобі та майну, - підкреслив Віктор Ємельяненко.

Найближчим часом буде ухвалено розпорядження голови облдержадміністрації щодо створення робочої групи з взаємодії та вирішення питань щодо очищення від вибухонебезпечних предметів території колишньої 275 АБРБ, яку очолить перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко. До її складу увійдуть фахівці Міністерства оборони України, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області, МВС України в Запорізькій області, Державної санітарно-епідеміологічної служби Запорізької області, органів місцевої влади, структурних підрозділів облдержадміністрації.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»