Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Поточного року загальні обсяги прямих іноземних інвестицій в економіку області прогнозовано мають сягнути 1,2 млрд. доларів

11 лютого 2013 - 14:04

Поточного року загальні обсяги прямих іноземних інвестицій в економіку області прогнозовано мають сягнути 1,2 млрд. доларів

На сьогодні обсяг прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку області, складає 1,14 млрд. доларів. Минулого року в економіку області надійшло 179,8 млн. доларів прямих інвестицій, що майже в п’ять разів більше, ніж за 2011 рік.

Про це повідомив начальник управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ОДА Вадим Міщанин під час апаратної наради, яку провів голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

- Інвестиційна діяльність минулого року розвивалась в складних умовах, пов’язаних з кризовими явищами в країнах Європи. Тим не менше, нам вдалося подолати межу 1 млрд. доларів прямих іноземних інвестицій. Станом на 1 січня поточного року на одного жителі області припадає 637,2 долара прямих іноземних інвестицій, що на 18% більше у порівнянні з 1 січня минулого року. На одного жителя обласного центра припадає 1341,3 долара, що на 17% більше, ніж торік, - повідомив Вадим Міщанин.

За словами посадовця, Запорізька область посідає дев’яте місце в Україні за рівнем залучення прямих іноземних інвестицій та за обсягом прямих іноземних інвестицій на душу населення.

Минулого року значно збільшились (майже в 20 разів) надходження капіталу у галузь виробництва та розподілу електроенергії. Також іноземний капітал було спрямовано у металургію, машинобудування та операції з нерухомим майном.

- Найбільші обсяги іноземного капіталу, а саме – 90%, сконцентровані у Запоріжжі. На другому та третьому місцях з великим відривом від обласного центру – Запорізький та Вільнянський райони. На інших територіях іноземні інвестиції або взагалі відсутні, або незначні. З метою часткової ліквідації дисбалансу, головний акцент поточного року буде зроблено на роботі з територіями, де більше уваги мають приділяти підготовці якісних інвестиційних проектів, - повідомив Вадим Міщанин.

Як зазначив посадовець, з метою формування найбільш об’єктивного уявлення про наявну ситуацію на інвестиційному ринку регіону, два рази на рік проводиться експертна оцінка інвестиційного клімату в області. За підсумками анонімного опитування 2012 року серед керівників підприємств з іноземним капіталом вже 31,4% опитуваних кажуть про поліпшення інвестиційного клімату, що в кілька разів перевищує результати минулих років. Учасники опитування відзначили низку факторів, які заважають формуванню привабливого інвестиційного клімату регіону, серед них, зокрема, - недосконала система оподаткування.

Наприкінці минулого року Президент України Віктор Янукович підписав три закони, спрямовані на стимулювання інвестиційної діяльності в пріоритетних галузях економіки, які набули чинності 1 січня 2013 року. Це Закони України «Про стимулювання інвестиційної діяльності в пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць», «Про внесення змін до Митного кодексу України» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України стосовно особливостей оподаткування суб’єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти в пріоритетних галузях економіки».

- Головна мета цих законів – покращення умов для залучення інвестицій в пріоритетні галузі економіки України, збереження існуючих та створення нових робочих місць, розвиток інфраструктури депресивних територій. Один з важливих моментів – це те, що з 1 січня поточного року до 31 грудня 2017 року до суб’єктів інвестиційної діяльності, які реалізують інвестиційні проекти в пріоритетних галузях економіки, застосовується нульова ставка податку на прибуток підприємств, з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2022 року – 8%, та починаючи з 1 січня 2023 року вона складатиме 16%, - зазначив Вадим Міщанин.

Враховуючи позитивні зрушення в законодавстві, поточного року планується довести загальні обсяги прямих іноземних інвестицій до 1,2 млрд. доларів.

Підбиваючи підсумки, Олександр Пеклушенко зазначив, що для залучення інвесторів на території, які не користуються популярністю, треба створювати належні умови, насамперед, розвивати інфраструктуру та забезпечувати ринок праці кваліфікованими кадрами, тощо.

- Чому саме Запоріжжя користується найбільшим попитом серед інвесторів? Через те, що в нас немає гідного пакету інвестиційних пропозицій на територіях, і ми повинні їх розробити. Крім того, в нашому регіоні наявна серйозна проблема з відсутністю кваліфікованих кадрів. Подивіться, кого готують наші центри зайнятості: люди отримують професії, на які практично немає попиту. В той же час нам не вистачає фрезерувальників, токарів, кухарів, зварювальників. Кадрове забезпечення – це одна з умов залучення інвесторів, і не можна про це забувати, - підкреслив Олександр Пеклушенко.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області