Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В облдержадміністрації презентовано відреставрований давньоруський меч часів князя Святослава

18 лютого 2013 - 13:17

Під час апаратної наради, яку провів голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко презентував  відреставрований давньоруський меч часів князя Святослава, датований Х століттям.

- 7 листопада 2011 року з р.Дніпро місцевими рибаками було виловлено унікальну знахідку – давньоруський меч часів князя Святослава. Вже за два тижні його було представлено в Музеї історії запорозького козацтва, після чого меч було відправлено на реставрацію до м.Києва, яка тривала більше року. Над відновленням унікального меча працювали кращі фахівці Національного науково-дослідного реставраційного центру України, - повідомив Максим Остапенко.

Першими відреставрований давньоруський меч побачили жителі та гості столиці України, де він був представлений у  Національному музеї історії України. Тепер унікальну знахідку, якій практично повернено первинний вид, зможуть побачити місцеві жителі та гості Запорізького краю.

- Історія Київської Русі на території Запорізького краю відображається в особі князя Святослава, який провів тут свій останній бій і саме тут загинув. Князь Святослав є великою постаттю не тільки для українців, а й для всіх слов’ян, адже він є засновником великої династії київських князів. Саме тому при розвитку Запорізького краю як туристичного регіону з багатою історією нам треба акцентувати увагу на таких об’єктах, як меч часів князя Святослава та Вознесенівський скарб, - зазначив Максим Остапенко.

Олександр Пеклушенко переконаний: запоріжці повинні вивчати багату історію Запорізького краю, починаючи зі школи.

- Якщо ми самі не заглибимося в історію, то ніколи не зможемо стати магнітом для туристів. Необхідно створити хрестоматію «Історія Запорізького краю», яка б охоплювала тисячолітню історію нашого регіону. І вивчати цю історію необхідно ще зі школи, особливо посилено – в старших класах, де вчаться вже більш дорослі та свідомі діти, - зазначив керівник області.

Підбиваючи підсумки, Олександр Пеклушенко звернув увагу на те, що особливої уваги потребують так звані «сірі» археологи, які незаконно розорюють кургани: до таких людей треба вживати найжорсткіші міри.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят