Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізький край готується до святкування 200-річчя з Дня народження Тараса Шевченка

18 лютого 2013 - 15:29

Запорізький край готується до святкування 200-річчя з  Дня народження Тараса Шевченка

9 березня 2014 року виповниться 200 років з Дня народження українського Кобзаря Тараса Шевченка. З цієї нагоди в області протягом року буде проведено низку заходів, у тому числі – започатковано акцію «Великий син великого народу».

Про це повідомила директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Конарева під час апаратної наради, яку провів голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

- Наступного року вся  світова спільнота святкуватиме 200-річчя з Дня народження Тараса Шевченка. Президент України Віктор Янукович вже підписав відповідний Указ про підготовку до відзначення цієї дати. Крім того, було спрямовано листа до ЮНЕСКО з пропозицією оголосити 2014 рік роком Тараса Шевченка. Запорізька область теж активно готується до цього свята, вже підготовлено план заходів, визначено терміни їх підготовки та проведення. Один з головних заходів –  акція «Великий син великого народу», яка проходитиме за ініціативи голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка. Планується, що в ній візьмуть участь представники всіх регіонів України, - повідомила Ірина Конарева.

За словами посадовця, цього року з обласного бюджету на підготовку святкових заходів буде виділено 10 тис. грн., наступного року – 100 тис. грн.

В області знаходяться сім пам’ятників Тарасу Шевченку, ще два до ювілейної дати планується встановити в обласному центрі: навпроти театру ім.В.Г.Магара та на острові Хортиця.

Ще в 1964 році на острові Хортиця з нагоди 150-річчя від Дня народження Кобзаря було закладено парк ім. Т.Г.Шевченка, саме там і планується встановити гранітну скульптурну композицію «Кобзар на Хортиці». Благодійний фонд «Хортиця» започаткував акцію зі збору коштів на встановлення пам’ятника та закликає спонсорів, меценатів та просто небайдужих громадян долучатися до справи вшанування пам’яті Кобзаря. Банківські реквізити благодійного рахунку: ІН 33610509, р/рах. 26008810101 у ВАТ «Метабанк», МФО 313582, призначення платежу: проект «Кобзар на Хортиці».

Крім того, в області готується низка видань, присвячених  перебуванню великого поета на запорізькій землі, в тому числі – на о.Хортиця в 1843 році.

Підбиваючи підсумки розгляду цього питання, Олександр Пеклушенко зазначив, що особливо важливо для кожного жителя Запорізької області – бути неймовірно закоханим у рідний край,  доводити щирість своїх почуттів та активної громадської позиції не тільки на словах, а й на ділі, і це перш за все стосується представників влади.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович