Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Аптечні і медичні заклади області забезпечені як імпортними, так і вітчизняними ліками

19 лютого 2013 - 11:41

В облдержадміністрації відбувся брифінг щодо стану забезпечення аптечних мереж і медичних закладів області імпортними лікарськими засобами. Про це журналістів поінформували  заступник голови облдержадміністрації Андрій Гамов та начальник Державної служби з лікарських засобів у Запорізькій області Кіра Кім.

Як відомо, з 1 березня цього року  набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт»,  прийнятий Верховною Радою 4 липня 2012 року, відповідно до якого запроваджується відповідальний підхід до імпорту лікарських засобів — ліцензування.

- Ліцензування імпорту є загальноприйнятою світовою нормою, яка забезпечує відповідальність імпортера за якість ліків, що постачаються в Україну,  гарантує їх якість, безпеку та доступність для пацієнта. Для підготовки до впровадження норм закону було достатньо часу – вісім місяців.  Разом з тим Урядом спільно з Державною службою України з лікарських засобів вжито низку заходів. Зокрема, 9 лютого Прем’єр-міністр України Микола Азаров провів нараду щодо впровадження закону, на якій поставив вимогу відповідальним посадовим особам забезпечити наявність ліків у аптеках – як вітчизняних, так й імпортних. Глава Уряду доручив Віце-прем’єр-міністру Костянтину Грищенку особисто контролювати хід урегулювання цих питань, - повідомив Андрій Гамов.

П’ять провідних національних дистриб’юторів забезпечують постачання 90% ліків до аптечних та лікувальних закладів України. Вони запевняють,  що  на своїх складах мають достатні запаси ліків, і країна буде цілком забезпечена ліками іноземного виробництва. Тому, за словами начальника Держлікслужби в Запорізькій області Кіри Кім, ажіотаж, який здійнявся з цього приводу, є невиправданим.

- Безпосередньо на території Запорізької області працює аптечний склад СП «Оптіма-Фарм, ЛТД», який є філією київського дистриб’ютора ліків. Керівництво СП  «Оптима-фарм, ЛТД» підтвердило наявність достатнього запасу імпортних лікарських засобів, які користуються найбільшим попитом: від грипу, ГРВІ, гіпертонії тощо. Крім того,  постачання лікарських засобів до аптек та лікувальних закладів щоденно здійснюється дистриб’юторами з інших регіонів – м. Дніпропетровська (ТОВ «БаДМ», ТОВ «Вента»), Київської області (ПрАТ «Альба Україна»), - поінформувала Кіра Кім.

Разом з тим, спричинений прийняттям закону резонанс вимагає посиленого контролю. Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко поставив завдання в щоденному режимі здійснювати моніторинг наявності ліків у аптечних і лікувальних закладах області.

У випадку ж скарг чи потреби додаткової інформації громадяни можуть звернутися на гарячу телефонну лінію  Державної служби з лікарських засобів у Запорізькій області за номером (061) 289-00-33.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про логістичний проєкт росії на ТОТ

Впродовж доби окупанти 254 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області