Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці протягом цілого року святкуватимуть 200-річчя від дня народження великого Кобзаря

19 лютого 2013 - 16:25

Запоріжці протягом цілого року святкуватимуть 200-річчя від дня народження великого Кобзаря

За ініціативи голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка 9 березня, в 199-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка, в області розпочнеться культурологічна мистецька акція «Великий син великого народу», яка триватиме протягом року.

Про це повідомила директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Конарева.

- Творчість Тараса Шевченка окрилена історичними подіями нашого краю. В багатьох своїх творах він оспівує Запорізький край, Запорозьку січ, славетну Хортицю, Великий Луг. «І на Хортиці, і крізь був...» - писав поет і мав найзаповітнішу мрію: «на Хортиці у матері буду добре жити». Саме тому Запоріжжя має стати чи не головним місцем для святкування ювілейного дня народження Кобзаря, - зазначила Ірина Конарева.

Стартом культурологічної мистецької акції в області стане ІІ Всеукраїнський конкурс-фестиваль «Хортицький кобзар», який проводитиметься 9-10 березня спільно з обласним осередком Національної спілки кобзарів України. Для всіх учасників заходу будуть організовані екскурсії до музею історії запорозького козацтва та історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» Національного заповідника «Хортиця».

- Ми готуємо звернення до Міністерства культури України та національних творчих спілок України з проханням підтримати ініціативу запорізької громади щодо проведення шевченківських акцій у всіх областях України, - зазначила Ірина Конарева.

За словами посадовця, в рамках акції в бібліотечних, клубних, музейних закладах області відбудуться тематичні просвітницькі, художньо-мистецькі, культурно-дозвіллєві заходи «Тарас Шевченко - лицар козацької звитяги». Вони спрямовані на вивчення життєвого та творчого шляху Кобзаря, утвердження духовних ідеалів Тараса Шевченка, піднесення авторитету національної культури. Також в області заплановано проведення наукових читань з нагоди 200-річчя Тараса Шевченка, урочистості та літературно-мистецьке свято «Не вмирає душа наша, не вмирає воля…» в академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. В.Г. Магара спільно з обласною організацією Національної спілки письменників України, тематичні виставки образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва тощо.

- У 1843 році Тарас Шевченко відвідав острів Хортиця. Кобзар вважав, що саме тут «слава наша почалася». Працівники Національного заповідника «Хортиця» ще в 2005 році створили туристичний маршрут «Тарасова стежка», який користується значним попитом у відвідувачів. До ювілею великого Кобзаря цей маршрут набуватиме ще більшої актуальності, - сказала Ірина Конарева.

 

  Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про логістичний проєкт росії на ТОТ

Впродовж доби окупанти 254 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області