Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У новій залі краєзнавчого музею відкрито експозицію «Край у першій половині XIX століття»

22 лютого 2013 - 14:16

Запорізький обласний краєзнавчий музей відзначив подвійне свято – відкриття нової зали та нової  експозиція «Край у першій половині XIX століття»,  яка розташувалася тут  на постійній основі. Символічний старт  їх роботі дав голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

- Мене переповнює почуття гордості за колектив музею, який зібрав, зберіг та доніс до нас ці скарби Запорізького краю. Я вважаю, що ми, влада, недооцінюємо багатство, яким володіємо. Особливо в напрямку виховання молоді. Ми маємо не нав’язувати дітям інтерес до історії, а створити такі сприятливі умови, щоб вони приходили до музею,  наповнювалися тут почуттям гордості за свій рідний Запорізький край, - наголосив Олександр Пеклушенко, відкриваючи нову експозицію.

Як підкреслив директор краєзнавчого музею Георгій Шаповалов, відкриття нової зали та експозиції - символічна подія. Адже музей отримав не лише додаткову площу, де можна виставити унікальні експонати, а й логічно завершив окрему історичну тему – заселення Запорізького краю, забезпечивши символічний зв’язок епох.

- Це перша частина музею, де відвідувач заходить до зали №1 «Кам’яне століття» та через анфіладу залів потрапляє в зал XIX століття, коли відбувається заселення краю,  з’являються перші міста на Запоріжжі. Адже саме з цього розпочинається основна історія цієї землі, - розповів директор музею.

Нова експозиція краєзнавчого музею присвячена епохально важливим подіям для Запоріжжя. В експонатах, які ретельно збиралися  протягом багатьох років, розкривається доля запорізької землі та людей, які її заселяли. Це унікальні карти, герби повітових міст Олександрівська, Бердянська, Мелітополя, побутові речі початку XIX ст. У розділі експозиції, присвяченому Кримській війні, подаються різні види вогнепальної та холодної зброї тих часів. У новій експозиції розповідається про головні заняття населення краю – землеробство, чумацтво, гончарство, ковальство. Експонати також дають уяву про розвиток культури краю. В колекції музею є також видання «Кобзаря» Т.Г. Шевченка 1840 року.

Загалом в експозиції нового залу краєзнавчого музею, присвяченій першій половині XIX ст.,  розміщено 330 експонатів, з якими тепер можуть ознайомитися запоріжці та гості нашого краю.

Як підкреслив голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, завдання обласної влади - сприяти наповненню музею  експонатами,  новими відвідувачами¸ збереженню історичної спадщини Запорізького краю. Саме ці питання готуються для обговорення на апаратній нараді в облдержадміністрації.

- Ми обговоримо ситуацію, яка складається зі збереженням курганів у Запорізькій області. Маємо перекрити шлях усім «сірим копачам» і відкрити дорогу цивілізованим археологічним експедиціям. Найголовніше, щоб те багатство, яке ми знаходимо на території Запорізького краю, ніколи його не залишало, - підкреслив Олександр Пеклушенко.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями

За матеріалами СБУ судитимуть ще 8 колаборантів, які співпрацюють з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області

Як «купити» страховий стаж?