Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Ми раз і назавжди заблокуємо доступ чорним археологам до пам’яток археології»

25 лютого 2013 - 15:25

Олександр Пеклушенко: «Ми раз і назавжди заблокуємо доступ чорним археологам до пам’яток археології»

В області на державному обліку перебуває 8476 пам’яток, у тому числі 6722 – археології, дев’ять з них – національного значення. Станом на сьогодні проінвентаризовано майже дві тисячі пам’яток, а за останні кілька років було виявлено понад 400 нових пам’яток археології.

Про це повідомив директор обласного центру охорони культурної спадщини Юрій Щур під час апаратної наради, яку провів голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

- Інвентаризація пам’яток археології дає змогу зробити коригування їхнього місцезнаходження, встановити  достовірну кількість. Наразі вже проінвентаризовано 1829 пам’яток, виготовлено 387 комплектів облікової документації, виявлено понад 400 нових пам’яток археології. Також в області триває робота з підготовки  Зводу пам’яток історії та культури Запорізької області, з 2009 року започаткована серія «Пам’ятки історії та археології Запорізького краю національного культурного надбання». Найбільш визначні пам’ятки археології включені до міжнародних та внутрішніх – всеукраїнських та обласних  туристичних маршрутів, - повідомив Юрій Щур.

За словами посадовця, головним фактором, який загрожує збереженню культурного надбання, залишається сільськогосподарська діяльність. У зв’язку з тим, що межі земель історико-культурного призначення  не були своєчасно визначені та не включалися до державних земельних кадастрів, не враховувалися при проведенні приватизації земель до 2005 року, виникла ситуація, при якій значна частина об’єктів археологічної спадщини опинилась у приватній власності.

- Протягом 2010-2012 років перевірено стан 210 пам’яток археології, з них 132 піддаються руйнації у зв’язку з веденням сільськогосподарської діяльності на їх території. Ще одна проблема – це проведення незаконних розкопок пам’яток археології. За період з 2009 по 2012 рік зафіксовано дев’ять випадків  грабіжницьких розкопок, у тому числі із застосуванням важкої техніки, а саме – в Михайлівському та Мелітопольському районах. Наприклад, у грудні минулого року зафіксовано випадок незаконного забору грунту із  застосуванням важкої техніки на території пам’ятки національного значення – Кам’янського городища у м. Кам’янка-Дніпровська, - повідомив Юрій Щур.

Посадовець зазначив, що законодавством не передбачено деталі процедури виводу пам’яток із землекористування. Крім того, є труднощі й у самому процесі припинення фактичного використання пам’яток.

Відповідно до наказу Міністерства культури та туризму України «Про затвердження Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері охорони культурної спадщини» передбачається можливість накладання на порушників законодавства фінансових санкцій. Статтею 45 Закону України «Про охорону культурної спадщини» передбачається затвердження накладання адміністративних санкцій керівником відповідного органу охорони культурної спадщини. Але сама форма Протоколу про затвердження адміністративних санкцій вимагає проведення певних слідчих дій, право на здійснення яких у органів охорони культурної спадщини відсутнє.

- Це питання потребує детального вивчення, залучення до охорони пам’яток усіх гілок влади та правоохоронних органів. Саме тому ми розглянемо це питання на черговому засіданні колегії облдержадміністрації. Переконаний, що ми зможемо змінити цю ситуацію, а чорним археологам назавжди заблокуємо доступ до пам’яток археології. Крім того, я особисто розгляну ситуації, коли на території пам’яток здійснювались грабіжницькі розкопки, ще й із залученням важкої техніки. Куди дивилась місцева влада? Нам доведеться це з’ясувати та зробити відповідні висновки, - підсумував Олександр Пеклушенко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області