Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі аграрії - на старті посівної

26 лютого 2013 - 14:33

Заступник голови облдержадміністрації Сергій Грачов (стажування) під час брифінгу поінформувв журналістів про хід підготовки в області до проведення комплексу весняно-польових робіт у 2013 році.

Як повідомив посадовець, нині погодні умови сприяють збереженню та розвитку озимих культур – вологи в ґрунті достатньо, погода – тепла. Тож тепер перед запорізькими хліборобами стоять завдання щодо захисту рослин від шкідників та хвороб, підживлення посівів, підготовки насіння високої репродукції до посіву.

Станом на 25.02.2013 підживлення озимих зернових та технічних культур проведено на площі 152,5 тис. га. Наразі на сільгосппідприємствах зберігається 668,1 тонна пестицидів, протруйників та гербіцидів.

На даному етапі науковці досліджують зразки взятих з полів монолітів, після чого буде визначено, які агротехнології варто використовувати для отримання оптимального врожаю.

Також С. Грачов поінформував, що науковці Інституту олійних культур НААН України нині зосереджені на вивченні нових вологозберігаючих технологій, які в подальшому бажано буде використовувати при обробці полів.

Залежно від погодних умов запорізькі аграрії планують розпочати посівну на початку квітня.

Щодо структури посівних площ представник обласної виконавчої влади відзначив, цього року вона погоджена з науковцями та затверджена Міністерством аграрної політики та продовольства України. Так, під урожай 2013 року заплановано збільшення зернових та зернобобових культур до 55% від загальної площі та зменшення посівів соняшника до 21%.

Загалом на проведення комплексу весняно-польових робіт підприємствам області необхідно 1,5 млрд. грн. Наразі залучено кредитних ресурсів на суму 76,2 млн. грн.

Навесні на полях працюватимуть 9,7 тис. тракторів, 5,6 тис. сівалок, 8,5 тис. одиниць ґрунтооброблювальної техніки, готовність якої нині складає 96%.

Потреба аграріїв у паливно-мастильних матеріалах становить 18,9 тис. тонн дизельного пального та 3,9 тис. тонн бензину.

- Ми маємо високий потенціал, щоб отримати в поточному році добрий та якісний урожай. Наше завдання - збереження вологи в ґрунті, дотримання строків посівів та рекомендацій науковців, - підбив риску  Сергій Грачов.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області