Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Отруйники екології «перейшли» «точку терпіння» губернатора

8 вересня 2005 - 10:00

            Сьогодні ранком Запоріжжю в прямому сенсі слова нічим було дихати – над містом завис густий отруйний смог. Останнім часом таке трапляється все частіше, але сьогоднішній випадок перейшов всі межі. Тому ранок губернатора Артеменка розпочався з дзвінка до обласного управління екології та природних ресурсів. Виконуючий обов’язки  начальника управління Федір Іванович Лихасенко приїхав до облдержадміністрації безпосередньо з підприємств металургійного комплексу, які спільними стараннями і викинули на місто густі хмари промислових газів та пилу. Рішення було одностайним: переходити до рішучих дій. Якщо підприємства не реагують на попередження і штрафи – зупиняти шкідливі виробництва.

 

За ініціативою голови облдержадміністрації було скликано термінову прес-конференцію.

 

На прес-конференції Федір Лихасенко  наголосив, що  за несприятливих гідрометеоумов та через збільшення шкідливих  викидів промислових підприємств в атмосферу, повітря в обласному центрі насичене  отруйними речовинами. Найбільша їх концентрація зафіксована на ранок  8 вересня. Людям важко дихати, вони звертаються  до лікарів по допомогу .

 

            Підприємства-забруднювачі  на природоохоронні заходи  відраховують мізерні кошти. Так   за даними 2004  року  сума зборів за забруднення навколишнього природного середовища  від основних промислових підприємств Запоріжжя склала всього 16,5 млн.грн.  Разом з тим  обсяги виробництва промислової продукції на цих підприємствах перевищили 22 млрд.грн.

 

            Федір Лихасенко звернувся до журналістів із закликом забити на сполох  і, нарешті, привернути дієву увагу широкої громадськості до питань реального  захисту навколишнього середовища у Запоріжжі.

 

            Голова облдержадміністрації Юрій Артеменко розділив обурення Федора Лихасенка та зазначив, що підприємства-забруднювачі та їхні керівники, які дозволяють брутально порушувати всі екологічні норми, «перейшли» його особисту «точку терпіння»,  і він - як губернатор, відповідальний за нормальні умови життя і благополуччя жителів регіону - оголошує їм війну.

 

-   Схожі екологічні кризи у Запоріжжі відбуваються наприкінці літа - на початку осені  щорічно. Але ми не будемо миритися з такою ситуацією і сприймати її як невідворотну, - наголосив губернатор.

 

Він також повідомив, що  прискорюватиме виконання регіональної екологічної програми і вже дав доручення  знайти на це додаткові кошти. Також  губернатор  наголосив, що до вирішення питання щодо подолання екологічної кризи в Запоріжжі долучиться Уряд -   виїзне засідання  Кабміну в Запоріжжі   за цією темою заплановане на жовтень.

 

 

 

Прес-служба облдержадміністрації

 

 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров