Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Янукович: «Наша мета – не поліпшення статистики, а підвищення рівня життя громадян України»

27 лютого 2013 - 12:00

Віктор Янукович: «Наша мета – не поліпшення статистики, а підвищення рівня життя громадян України»

Відбулося розширене засідання Кабінету Міністрів України за участю Президента України Віктора Януковича, членів Уряду, народних депутатів та керівників територій. У роботі заходу взяв участь голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

Відкрив засідання вступним словом Президент України, який охарактеризував основні економічні та політичні тенденції й виклики та окреслив завдання, які мають бути ефективною відповіддю на них.

Глава держави зазначив, що попри жорсткі бюджетні обмеження за останні роки  реалізовано низку  ініціатив, спрямованих на підвищення соціальних стандартів для найменш захищених категорій громадян.

Так, у результаті осучаснення пенсій утричі зменшилася кількість пенсіонерів, розмір пенсії яких нижчий за 1000 грн. Торік середній розмір пенсії зріс на 18% - з 1230 до 1454 грн.

Загалом торік реальні доходи населення зросли більш ніж на 13%. Всього за останні три роки цей показник збільшився на 41%.

Завдяки підвищенню прожиткового мінімуму для працездатних осіб минулого року мінімальна зарплата зросла на 14% - з 963 до 1098 грн. Протягом останніх трьох  років мінімальна зарплата зросла на 61%, а середня – на 59%.

Разом з тим Президент вважає, що не  вдалося  досягти всього, що планувалося.

«Особливо я  відчув це за результатами  спілкування з громадянами під час телемосту «Діалог з країною». Десятки тисяч телефонних дзвінків засвідчили, що людей турбують не загальні слова або чергові програми, а вирішення конкретних проблем. Перш за все, це робочі місця, своєчасна виплата зарплати, низька якість та висока ціна житлово-комунальних послуг, незадовільне медичне обслуговування тощо» - сказав Віктор Янукович.

Він підкреслив, що всі ці недоліки, що стримують динаміку модернізації країни,  мають отримати належну оцінку і висновки з боку Уряду.

З урахуванням цього, а також значних зовнішніх і внутрішніх викликів, Президент чітко окреслив ключові завдання на найближчі два роки.

Перше. Через слабке відновлення світової економіки глобальний попит на основні товари українського експорту  залишатиметься низьким.

Це породжує другий виклик -  пошук резервів для внутрішнього розвитку, модернізації існуючого виробництва, підвищення конкурентоспроможності українських товарів.

На думку Глави держави, через державне фінансування та стимулювання розвитку конкретних економічних проектів необхідно надати поштовх для економічного розвитку, зростання зайнятості і подальшого підвищення рівня соціального захисту громадян.

Як підкреслив Президент, великий, середній та малий бізнес повинні мати максимально допустиму економічну свободу та підприємницькі можливості.

Тож третій виклик - це покращення бізнес-клімату та продовження процесу дерегуляції, впорядкування та спрощення системи надання адміністративних послуг. Продовження реформ у цій сфері покращить інвестиційний клімат для національного виробника та дозволить залучити нових інвесторів у економіку України.

Віктор Янукович окремо приділив увагу регіональній політиці.

«Вимагаю від Уряду під час підготовки змін до Державного бюджету на 2013 рік у повній мірі передбачити кошти регіонам для виконання ними делегованих повноважень та регіональних доручень Президента України.

Переконаний, що давно назріла необхідність рішучої децентралізації міжбюджетних відносин центру з регіонами. Разом з розширенням повноважень вони мають отримати необхідні кошти для їх реалізації», - підкреслив Віктор Янукович.

Підсумовуючи виступ, Президент України наголосив, що кожен урядовець має пам’ятати, що головне завдання перетворень - підвищення добробуту українців: «Наша мета – не поліпшення статистики, а підвищення рівня життя громадян України».

 

 

 За метеріалами прес-служби Президента України

Читайте також

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія