Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ємельяненко: «Обласна екологічна програма об’єднує в собі всі напрямки роботи з охорони довкілля»

27 лютого 2013 - 14:13

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Ємельяненко провів підсумкове засідання робочої групи з розробки проекту обласної комплексної програми охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки з Громадською радою при Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області.

У заході взяли участь начальник Держуправління Ігор Бройде, голова постійної комісії з питань екології та раціонального природокористування облради Олег Сквірський, виконавчий директор ДП «Донецький екологічний інститут» Ірина Третьякова,  представники міської влади м. Запоріжжя, фахівці  та представники громадських екологічних організацій області.

- Сьогодні ми виходимо на фінішну пряму в обговоренні нашої програми. Це дуже серйозний, новий документ, адже він зібрав у собі всі напрямки роботи, пов’язані з охороною навколишнього середовища в області. Вони були напрацьовані розробником програми - Донецьким екологічним інститутом. Після сьогоднішнього затвердження програми, і, за необхідності, внесення до неї змін, її буде винесено на чергову сесію обласної ради, яка відбудеться в березні. Але слід зазначити, що програма – як живий організм, тож ми зможемо вносити до неї зміни й після її прийняття депутатами облради. Адже вона розрахована до 2020 року, тому жодних проблем не має бути, - зазначив Віктор Ємельяненко.

Посадовець подякував представникам громадських організацій, які взяли участь у обговоренні, та зазначив, що розраховує на роботу в форматі діалогу, при якому і влада, і громадськість зможуть донести свою позицію одне до одного.

Ігор Бройде повідомив, що програма обговорюється з громадськістю вже досить тривалий час: проект був наданий для опрацювання Громадській раді ще в жовтні минулого року, а за місяць до громадських обговорень він був викладений на офіційному сайті Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області.

- Це довгострокова програма,  на реалізацію її заходів передбачене значне фінансування. Так, до 2020 року планується витратити 10,8 млрд. грн., з них 7,8 млрд. грн. –  кошти промислових підприємств області з урахуванням залучених інвестицій. Програма передбачає цілий комплекс заходів зі зниження викидів у атмосферу. Наприклад, на «Запоріжсталі» значно змінився підхід до екологічних питань після зміни власника, розпочалась активна робота на аглофабриці, а в планах – будівництво киснево-конвертерного цеху та завершення робіт на аглофабриці. Крім того, планується реалізувати проект з соляно-кислотного травлення, що дасть можливість скоротити на 80% обсяги стічних вод у р.Дніпро, - повідомив Ігор Бройде.

Як зазначила Ірина Третьякова, головною метою програми є розробка комплексу взаємоузгоджених заходів, спрямованих на поліпшення стану всіх екосистем  регіону, збереження та відновлення його природного середовища і, в остаточному підсумку, збереження та поліпшення стану здоров’я населення.

У процесі розробки проекту програми враховувалися пропозиції,  надані структурними підрозділами облдержадміністрації, міськвиконкомами, територіальними органами центральних органів виконавчої влади, організаціями. Членами робочої групи було презентовано перший та другий етапи розробки проекту даної програми.

Громадські діячі активно долучилися до обговорення програми. Найбільше їх цікавили питання щодо роботи промислових підприємств регіону в напрямку зменшення викидів у атмосферу, будівництва полігонів твердих побутових відходів на території області, адаптації Запорізького краю до змін клімату тощо.

- Програма розроблялась протягом двох років, і всі, хто хотів внести до неї пропозиції, це зробили. Даний проект – це наш план дій, це живий організм, який буде постійно коригуватися, і на його базі можна розробляти локальні програми. Нещодавно я був у Дніпропетровську на форумі, організованому Всеукраїнською екологічною лігою, де зібралися представники влади та екологічних організацій. Там я в черговий раз переконався, що громадськість не повинна чекати, поки влада залучатиме її до обговорення, а навпаки, громадські організації повинні проявляти ініціативу. Тож пропоную нашим  екологічним організаціям працювати за такою схемою, - зазначив Олег Сквірський.

Підбиваючи підсумки засідання, Віктор Ємельяненко подякував усім, хто брав участь у розробці та обговоренні програми, яку буде винесено на розгляд депутатів під час чергового засідання сесії обласної ради.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області