Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Культура та туризм – складові відродження Запорізького краю

13 вересня 2005 - 10:00

                       Прийшовши на цю посаду, Михайло Пригаро зробив для себе висновок, як сказав він сам, що культура в краї останні 15 років просто знищувалася, а не те, щоб відроджувалась.  Приклад цьому закритий вже кілька років поспіль на ремонт обласний художній музей, фонди якого досить унікальні, театр юного глядача за 26 років існування лише місяць тому отримав власне приміщення, 40 років відзначив Національний заповідник «Хортиця», але по-справжньому  відроджуватись став лише цього року. На повний голос заговорили лише тепер про музей - заповідник «Кам’яна могила», що під Мелітополем, хоча ЮНЕСКО  давно занесла її до своїх списків. Концертна зала імені Глінки має 75% зношеності, хоча скільки говорилося про встановлення там органу, реконструкцію сцени, де виступає відомий далеко за межами держави симфонічний оркестр. Як висловився М. Пригаро, потрібна сильна грошова злива, щоб ці паростки духовності дали щедрі сходи. Краплі дощу в благодатну ниву повинні впасти вже цієї п’ятниці на сесії обласної ради. З обласного бюджету, з так званих «атомних» коштів, на розвиток культури та туризму планується виділити 3 мільйони гривень. Обласна виконавча влада сподівається вкласти їх в ремонт художнього музею, реконструкцію обласної філармонії та театру юного глядача. Відроджувати інші пам’ятки культури нашого краю допомагають і запорізькі меценати, серед яких найбільший внесок  трудових колективів «Запоріжсталі» та «Дніпроспецсталі».

            З метою зменшення навантаження на бюджет, заклади культури і самі заробляють гроші, надаючи платні послуги, обсяг реалізації яких у січні-серпні 2005 року складає 730,6 тис. грн. А ще трішки, як кажуть капає, з податку від концертного збору артистів. Що правда справа ця нова ( на рахунку лише 19 тис. грн.) і потребує законодавчої бази.  Вище названі кошти планує управління витрачати на розвиток культури села та туристичної інфраструктури, яка повинна окупитись після того як культура стане на ноги. Гріх не залучати туристів, коли маємо такі можливості і такі пам’ятки минулого.

            А ще новостворене управління культури та туризму облдержадміністрації  переорієнтовує свою роботу на залучення громадськості до процесів управління галуззю. Для цього створено громадську раду, до складу якої увійшли відомі люди Запоріжжя. Саме рада буде визначати пріоритети діяльності галузі.  В планах створити подібну раду з числа працівників засобів масової інформації, щоб мати професійних критиків творчого доробку запорізьких митців.

 

 

                                               Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни