Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Юрій Артеменко: «Сприяння відродженню духовності - одне з пріоритетних завдань нової влади».

12 вересня 2005 - 08:50

   Нагадаємо, що  з перших днів призначення на посаду губернатора, долаючи проблему тотальної відсутності коштів шляхом  залучення спонсорів та інвесторів,  Юрій Артеменко розгорнув широкомасштабну роботу з відродження пам’яток  історії та архітектури  на території області. Одним з успішних проектів в цьому напрямку стало будівництво  комплексу «Запорозька Січ» на острові Хортиця із залученням благодійних  коштів ВАТ «Запоріжсталь».

 

   Черговий проект – відродження перлини Південного Сходу  України – Василівського державного історико-архітектурного музею-заповідника «Садиба Попова» - пам’ятки архітектури 1894 року -  на благодійні  кошти ВАТ «ДСС». Цей  музейний комплекс  не ремонтувався і не реставрувався протягом кількох  десятиліть і прийшов у повний  занепад, а тому потребує  уваги спеціалістів реставраторів.

 

   Губернатор поставив завдання привести до належного стану  зовнішній  вигляд двох  об’єктів  цього комплексу – башту та англійський замок. На їх  ремонт ВАТ «ДСС» виділяє близько 3 млн.грн. Цього року  будуть освоєні 270 тис.грн.  Ці кошти  використають  на ремонт дахів. Голова Василівської РДА Василь Варецький  повідомив, що  районне підприємство «Зеленгосп»  взялося за  виконання робіт з ландшафтного благоустрою території музейного комплексу. Очікується, що вже наприкінці 2005 – на початку 2006 року  перша черга об’єкту  буде  приведена до порядку.

 

- Ми розпочали в області велику роботу з відродження  нашої духовної спадщини, - пояснив голова ОДА Юрій Артеменко   зацікавленим  журналістам. – Практика свідчить, що  успіх цієї справи вирішують не самі кошти, а бажання конкретних посадових осіб вирішувати конкретні питання. Моя особиста позиція у цьому питанні – щира зацікавленість у  реанімації  таких перлин нашого  регіону –  чималою мірою посприяла  вирішенню проблеми пошуку коштів.  Мені вдалося знайти і зацікавити цією ідеєю спонсорів, меценатів. І ви стали свідками того, що ремонтні роботи у садибі Попова розпочаті. Також я звернувся з листом до Уряду з проханням передбачити кошти на відродження цієї пам’ятки у бюджеті 2006 року. Переконаний, невдовзі садиба Попова стане  одним з  найпопулярніших  регіональних центрів культури.

 

   Цього ж дня губернатор завітав  до  історико-археологічного  заповідника  «Кам’яна могила». Він оглянув  новозбудований музейний комплекс, в якому завершуються оздоблювальні роботи, які забезпечує генеральний підрядник «Тавріябуд». Проект інвестувало ВАТ «ДСС». Передбачається, що  тут розмістяться три  виставкових зали, в яких будуть представлені  експозиції  від  епохи палеоліту до скифсько-сарматських часів. Також будуть обладнані лекційний та виставковий зали. Планується, що перші відвідувачі побувають тут вже 10 жовтня цього року.

 

- Цей об’єкт – унікальний для світової культури , в цілому, - наголосив  Юрій Артеменко. – До нього виявляють зацікавленість  не  лише  фахівці , але й   іноземці – цінителі  історії та культури .  Тому наше завдання  створити навколо цієї пам’ятки гідну інфраструктуру. І я дуже вдячний інвестору  - ВАТ «ДСС»  в особі його голови правління Максима Шир окова за плідну допомогу. Вважаю за потрібне на всіх врятований об’єктах  встановити  таблички , щоб увічнити пам’ять  про тих людей та підприємства, які допомагали нам відроджувати  духовність і культуру в регіоні і зберегти їх для нащадків.

 

 

 Прес-служба облдержадміністрації

 

 

Читайте також

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою