Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Журналісти – глибинками Мелітопольщини

4 березня 2013 - 14:19

У минулі вихідні журналісти запорізьких ЗМІ здійснили поїздку в Мелітопольський район у рамках медіа проекту «Сільська глибинка очима журналістів», який реалізується  обласною організацією НСЖУ за підтримки голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка.

Журналістська делегація зустрілася з керівництвом району – в.о. голови райдержадміністрації Євгеном Любцовим, головою райради Юрієм Єсипенком та народним депутатом Євгеном Балицьким, які  ознайомили зі станом справ, поділилися проблемами і планами. Зокрема, обраний за мажоритарним округом на минулих виборах Є.Балицький повідомив, що головним завданням своєї парламентської діяльності визначив розв’язання проблеми Молочного лиману. Цю роботу вже розпочато. Як зазначив депутат, голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко підтримав його ініціативу щодо розробки цільової програми з порятунку лиману. Її вже напрацьовують мелітопольські вчені. Далі планується провести виїзне засідання профільного комітету Верховної Ради в Мелітополі, щоб заручитися підтримкою народних депутатів щодо державного фінансування заходів програми. За попередніми підрахунками, для системного вирішення проблеми необхідно 100 млн. грн..

- До проблеми Молочного лиману підключився народний депутат Артем Пшонка. Не знаю, чи стану я депутатом через п’ять років, тому на цю парламентську каденцію я поставив собі мету  -  повернути Молочний лиман до життя. І ми з Пшонкою доведемо цю справу до кінця, - запевнив Євген Балицький.

У рамках поїздки журналісти відвідали агрофірму «Овочівник», яка спеціалізується на вирощуванні овочів та фруктів. Саме «Овочівник» забезпечує мелітопольців та населення прилеглих територій якісними огірками, яких тут вирощують до 800 тонн на рік. Також працює цех шампіньйонів, його річна потужність до 200 тонн продукції, на трьох гектарах розкинулася плантація полуниці. А ще, як кажуть працівники агрофірми, для душі вони вирощують всяку екзотику – від лимонів і мандаринів до бананів і папаї.

Завершилася програма в селі Новгородківка, де гостей у прямому сенсі зустрічали з оркестром. Цей факт сам по собі вказує на те, що в селі присутнє культурне життя. До 50-х років це місце компактного проживання етнічних чехів називалося Чехоград. Тепер чехи складають половину його населення, а поряд у злагоді проживають представники ще понад 10 національностей. У цьому журналісти мали змогу переконатися, завітавши на урок чеської мови, - її факультативно вивчають діти не лише чеської національності, а й українці, росіяни тощо.

Як повідомив Новгородківський сільський голова Ярослав Швігл, на території сільради працюють три сільськогосподарські підприємства, тут не закрили жодної школи і жодного ФАПу, в центральній садибі функціонують будинок культури, центр чеської культури, у музеї дбайливо бережуть історію села і своїх предків.  Тож не дивно, що тут відсутня головна проблема сільської глибинки – молодь не покидає рідне село.




Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області