Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Розвиток електроенергетики та інфраструктурних секторів економіки

Регіональна політика в сфері енергозбереження та енергоефективності підтримується в рамках міжнародної технічної допомоги

4 березня 2013 - 14:22

В обласній державній адміністрації відбулося засідання робочої групи з реалізації енергетичного компоненту в рамках Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - ІІ» в Запорізькій області, яке провів заступник голови ОДА Петро Гончарук. Захід відбувся за участю представників Центрального офісу Проекту Олександра Баськова та Ігоря Черкашина.

На порядок денний було винесено питання щодо вдосконалення політики в сфері енергозбереження і енергоефективності та розвитку альтернативної енергетики.

З особливостями регіональної політики в цій сфері учасників заходу ознайомив директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Євген Семечаєвський.

В минулому році було підбито підсумки всеукраїнського конкурсу із впровадження компонента з енергоефективності, проведеного ЄС/ПРООН, за результатами якого Запорізька область стала одним з переможців та отримає в рамках міжнародної технічної допомоги на безоплатній та безповоротній основі 220 тисяч доларів. Проектом на конкурсній основі також вже було відібрано 4 райони (Бердянський, Веселівський, Оріхівський та Приазовський), на території яких будуть впроваджені 8 енергоефективних проектів альтернативної енергетики сільських громад, і які також в подальшому стануть демонстраційними майданчиками для інших громад територій області.

Також в 2012 році Запорізька область отримала можливість створення за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги Енергетичної карти. Відповідна ідея передбачає науково-прикладну розробку та функціонування наукового інтернет-ресурсу (умовно – карти), на якому були б визначені всі можливі оптимальні місця (наявний технічно-досяжний енергетичний потенціал усіх традиційних, альтернативних, відновлювальних, а також нетрадиційних джерел енергії) та умови використання енергетичного потенціалу області (місця та умови установки вітрогенераторів, сонячних батарей, теплових насосів тощо). Функціонування відповідного ресурсу надасть постійну можливість потенційним інвесторам обирати необхідні умови щодо розвитку енергозберігаючих технологій, відкриття бізнесу, і головне – це допоможе диверсифікувати шляхи доступу місцевих громад до альтернативних та відновлювальних джерел енергії.

Крім того, планується створення «Мобільної лабораторії з енергозбереження». Відповідна ідея передбачає створення на базі цільнокузовного автомобілю постійно функціонуючої лабораторії з енергозбереження із відповідним обладнанням (тепловізор, газоаналізатор, пірометр тощо). Відповідна лабораторія може постійно курсувати Запорізьким краєм та надавати енергетичні, науково-дослідницькі послуги місцевим громадам, бюджетним установам та організаціям Запорізької області, які обмежені в фінансових ресурсах на проведення таких енергетичних аудитів з метою подальшого ефективного впровадження енергоефективних проектів.

Також на сьогодні вже створено регіональний Реєстр будівель та споруд бюджетної сфери. В листопаді минулого року було видане розпорядження голови обласної державної адміністрації щодо ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів бюджетними установами Запорізької області. Облдержадміністрацією були розроблені із спеціальні форми енергоспоживання з метою проведення моніторингу енергоспоживання, а також подальшого проведення енергетичних аудитів на цих об'єктах, розробки енергоефективних заходів та підготовки енергоефективних проектів. На кожній території області створені робочі групи по моніторингу споживання енергоресурсів та впровадження енергоефективних заходів, визначені безпосередні відповідальні виконавці.

За підсумками засідання робочої групи із впровадження компонента з енергоефективності в рамках Проекту ЄС/ПРООН експертом було запропоновано запровадження принципів сталого розвитку, як основоположних, які передбачають оптимальне використання обмежених ресурсів та використання екологічних природо-, енерго- та ресурсоефективних технологій, включаючи видобуток і переробку сировини, створення екологічно прийнятної продукції, мінімізацію, переробку й утилізацію відходів, які забезпечать безпеку і сприятливі умови життєдіяльності людини, обмеження негативного впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє середовище та охорону і раціональне використання природних ресурсів на користь сьогодення і майбутнього поколінь.

Експертом було запропоновано створення регіональної концепції сталого розвитку, подальше внесення відповідних змін до Стратегії регіонального розвитку Запорізької області, що допоможе по новому осмислити цілі, методи та результати Стратегії, а також запропоновано структурну модернізацію Регіональної програми підвищення енергоефективності Запорізької області на 2010-2015 роки, яка дозволить підвищити енергетичну незалежність регіону, а одним з головних пріоритетів програми визначити розвиток альтернативних джерел енергії.

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області