Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі зведуть пам’ятник Тарасу Шевченку

6 березня 2013 - 16:42

У Запоріжжі зведуть пам’ятник Тарасу Шевченку

Брифінг-презентація Всеукраїнської культурологічної акції «Великий син великого народу», присвяченої 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка, відбувся в обласній державній адміністрації. На запорізькій землі акцію патронує особисто голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

Офіційно культурологічна акція в області стартує 9 березня з відкриття ІІ Всеукраїнського конкурсу-фестивалю «Хортицький кобзар», який відбудеться в обласній філармонії.

Протягом року в рамках акції в бібліотечних, клубних, музейних закладах регіону передбачено проведення тематичних просвітницьких, художньо-мистецьких, культурно-дозвіллєвих заходів, спрямованих на вивчення життєвого та творчого шляху Кобзаря, утвердження духовних ідеалів Тараса Шевченка, піднесення авторитету національної культури.

Однак центральною подією акції для Запорізького краю має стати спорудження в обласному центрі пам'ятника Тарасу Григоровичу Шевченку.

- Поняття Україна, Шевченко, запорозьке козацтво, Хортиця тісно взаємопов'язані між собою. У творчості Великого Кобзаря понад 70 раз згадувався наш Запорізький край та волелюбні запорожці. Тому пам'ятник цій яскравій особистості, духовному лідеру обов'язково має бути на нашій землі, - висловив переконання голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

Планується, що пам'ятник буде встановлено в театральному сквері біля академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. В.Г. Магара. Він складатиметься з двох частин – молодого 29- річного Тараса та справжнього кобзаря, який сидітиме біля його ніг. Сквер реконструюють, прикрасять фонтанами та скульптурами художніх героїв з творчості Тараса Шевченка. На ці заходи в бюджеті м. Запоріжжя передбачено відповідні кошти. При цьому на ці роботи будуть залучені кошти і небайдужих запоріжців, громадських організацій, меценатів.

- Пам'ятник Тарасу Шевченку – це перевірка на нашу зрілість, наскільки щиро ми говоримо про духовні цінності, історію, культуру. Сподіваюсь, ми успішно її пройдемо та покажемо себе гідними нащадками Кобзаря, - підкреслив важливість питання запорізький письменник Петро Ребро.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні