Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На полях області посіяно 70% ярих зернових та зернобобових культур

22 березня 2013 - 12:06

Заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Грачов взяв участь у всеукраїнській селекторній нараді з питань проведення комплексу весняно-польових робіт, яку провів заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олександр Сень.

Відкриваючи нараду, урядовець повідомив, що внаслідок несприятливих погодних умов посівна в поточному році суттєво затримується. Так, поля північних, північно-східних та західних регіонів наразі вкриті снігом, на деяких утворилась льодова корка, що негативно впливає на вегетацію озимих. Вчасно до посівної приступили тільки кілька територій країни, серед яких і Запорізька область: уже засіяно понад 140 тис. га ярих зернових та зернобобових культур, що складає 70% до плану.

За прогнозами синоптиків, сприятливі для українських хліборобів погодні умови мають встановитися не раніше квітня. У зв’язку з цим Олександр Сень визначив ряд завдань, які потребують першочергової уваги з боку керівників територій. Насамперед необхідно погодити з науковцями та практиками тактику проведення посівної в стислі терміни.

- Нині оптимальні строки посівної кампанії скорочуються в 2 – 3 рази. Тож коли цей сприятливий час настане, кожен, хто залучений до цієї важливої роботи, має чітко розуміти та виконувати свої завдання, щоб відпрацювати посівну з найменшими втратами, - наголосив Олесандр Сень.

Украй важливо провести об’єктивну оцінку можливих втрат озимих зернових та в структурі посівних площ врахувати прогнозовані пересіви. Цю роботу слід завершити до кінця березня.

У ході наради йшлося і про забезпеченість мінеральними добривами та засобами захисту рослин. Якщо аграрії запаслися міндобривами на 114% до потреби, то забезпеченість засобами захисту рослин не перевищує 87%. У цьому контексті О. Сень повідомив, що в Луганську почалося виробництво вітчизняних ЗЗР, які значно доступніші за імпортні. Цю інформацію керівники департаментів АПК на місцях мають донести до сільгоспвиробників.

Також урядовець повідомив, що при Міністерстві аграрної політики та продовольства України розпочинає роботу штаб з проведення весняно-польових робіт. Аналогічні штаби мають бути створені по всій території країни.

По завершенні всеукраїнської наради  заступник голови Запорізької ОДА Сергій Грачов провів селектор з керівниками районів області.

Зокрема, він повідомив, що дослідження монолітів, яке було проведено днями, показало, що 84% озимих зернових знаходяться в доброму та задовільному стані, загинуло близько 6%. Зате у відмінному стані  перебувають посіви озимого жита та тритикале, у доброму стані - озимий ячмінь та рапс.

У поточному році в області заплановано посіяти  ярих зернових та зернобобових культур на площі 284,2 тис. га.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров