Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Чим більше ресурсів у місцевої влади – тим менше проблем у центру»

25 березня 2013 - 12:55

Олександр Пеклушенко: «Чим більше ресурсів у місцевої влади – тим менше проблем у центру»

Під час апаратної наради голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко поінформував про  засідання Ради регіонів, яке відбулось  у Києві під головуванням Президента України Віктора Януковича. Учасники засідання обговорили питання вдосконалення державної політики щодо місцевого самоврядування та соціально-економічного розвитку територій. Як підкреслив Президент України Віктор Янукович, наразі реформа системи місцевого самоврядування є однією з найбільш актуальних  для влади, і саме на регіони покладається завдання  обговорення, вдосконалення та реалізації концепції цієї реформи.

Олександр Пеклушенко акцентував увагу присутніх на базових питаннях, які було винесено на  Раду регіонів, та на головних тезах, які він озвучив під час обговорення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади України.

-  Реформи можливі лише за умови наявності в країні сильної виконавчої вертикалі влади. При слабкому виконавчому механізмі будь-яка реформа приречена на провал, - наголосив очільник регіону.

Як підкреслив Олександр Пеклушенко, основою взаємодії місцевої та центральної влади має стати спільна реалізація масштабних інфраструктурних проектів, таких як будівництво мостів у Запоріжжі, створення обласного перинатального центру, реалізація програми  будівництва доступного житла.

- Все це має бути спрямовано на розвиток реального сектору економіки. Лише реальний сектор дає людям зарплатню, і, як наслідок,  можливість подальшого розвитку малого та середнього бізнесу. Програма активізації економіки країни, розробку якої ініціював Президент, отримала свій розвиток у Запорізькій області. Як позитивний приклад – відновлення роботи феросплавного заводу. Наразі також вирішуються проблемні питання Запорізького автомобілебудівного заводу, - зазначив голова облдержадміністрації.

Окремо очільник регіону зупинився на питанні розвитку підприємництва.

-  Сьогодні головне завдання влади у цьому питанні - не заважати бізнесу. Коли в області працює 20 контролюючих організацій з центром у Києві – це абсурд, - зауважив Олександр Пеклушенко.

Як підкреслив під час засідання Ради регіонів Президент України Віктор Янукович, одне з головних завдань, яке сьогодні стоїть перед регіонами –  залучення усіх наявних на місцевому рівні можливостей щодо наповнення місцевих бюджетів та використання  в регіонах усіх ресурсів для відродження економічної активності. 

Саме для реалізації цього завдання місцевій владі необхідно мати більше важелів впливу на ситуацію, що дозволять підвищити мотивацію на місцях шукати фінансові резерви для розвитку територій,  вважає голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

-  Якщо з нас багато питають, то ми повинні мати інструмент для реалізації поставлених завдань, для мотивації органів самоврядування на пошук коштів. Хто багато працює, має і багато отримувати. Отже ще раз підкреслюю: чим менше контролюючих організацій – тим менше корупції, чим більше ресурсів у місцевої влади – тим менше проблем у центру, - підбив підсумок очільник регіону.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області