Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для забезпечення населення області доступним житлом цього року планується здати дев’ять будинків

28 березня 2013 - 09:53

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Ємельяненко провів нараду з питань житлового будівництва на території області, в якій взяла участь заступник голови правління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Ельвіра Левченко.

Нині на території області діють три житлові програми: Державна програма будівництва (придбання) доступного житла з використанням механізму здешевлення вартості іпотечних кредитів (соціальна ініціатива Президента України), регіональна програма будівництва (придбання) доступного житла в Запорізькій області на 2010-2017 роки та обласна програма «Молодій запорізькій родині – доступне житло» на 2013-2017 роки.

- Протягом минулого року в рамках реалізації цих програм була придбана 31 квартира. Три з них – за регіональною програмою будівництва (придбання) житла на 2010-2017 роки, з держбюджету виділено 186,7 тис. грн. Інші 28 квартир – у рамках реалізації державної програми здешевлення вартості іпотечних кредитів, на які з держбюджету було виділено 5,4 млн. грн. Крім того, з обласного бюджету надано цільову фінансову підтримку громадянам на перший внесок у розмірі 456,7 тис. грн. на придбання 22 із 28 квартир, - повідомив Віктор Ємельяненко.

Як повідомив директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Максим Шахов, наразі в області нараховується 86 недобудованих житлових будинків, або тих, які потребують перепрофілювання. Цього року планується здати в експлуатацію дев’ять житлових будинків, з них п’ять знаходяться в Запоріжжі, по одному – в Енергодарі, Мелітополі, Гуляйполі та Михайлівці.

Станом на сьогодні в програмі іпотечного кредитування беруть участь 11 об’єктів житлового будівництва  (сім з них – у Запоріжжі, по одному – в Гуляйполі, Василівці, Мелітополі та Михайлівці), ще п’ять об’єктів наразі передано на затвердження до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

За словами Віктора Ємельяненка, з початку поточного року не укладено жодного договору на придбання квартир за діючими в області програмами житлового будівництва, тому постає питання щодо необхідності активізації цієї роботи в області.

Ельвіра Левченко переконана: для  цього необхідно задіяти відділи по обліку та розподілу житла, які формують реєстри громадян на отримання житла. Таку роботу необхідно проводити не лише в обласному центрі, а й  в інших містах, де є такий попит  серед населення.

- На сьогодні для громадян одна з найбільших проблем при придбанні житла в кредит –  великий розмір першого внеску, 25% від вартості квартири. Торік завдяки ініціативі голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка в обласному бюджеті було передбачено 500 тис. грн. на компенсацію 10% від вартості квартири і, відповідно, обсяг першого внеску для громадянина зменшувався до 15%. Саме тому минулого року були бажаючі придбати житло, - зазначив Максим Шахов.

Ельвіра Левченко підкреслила, що зараз банки розглядають можливість щодо зниження розміру першого внеску, і можливо найближчим часом «Укргазбанк» значно зменшить цю суму.

Також під час наради було обговорено шляхи добудови незавершеного об’єкта житлового будівництва по вул. Історичній/Алмазній, 73а/25 у м.Запоріжжя.

За підсумками наради Віктор Ємельяненко доручив Департаменту житлово-комунального господарства ОДА провести роботу з забудовниками щодо надання переліку вільних квартир у житлових будинках, які беруть участь у програмі здешевлення вартості іпотечних кредитів, та вжити заходи щодо залучення забудовників до участі в регіональних програмах житлового будівництва області.

Крім того, департаменту спільно з регіональним управлінням Фонду активізувати роботу з органами державної влади, місцевого самоврядування, населенням та будівельними підприємствами області щодо популяризації та роз’яснення механізму державної підтримки  будівництва доступного житла та здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки