Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Нам дуже цікавий досвід Польщі у реформуванні системи місцевого самоврядування»

28 березня 2013 - 13:00

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко зустрівся з Надзвичайним та Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Генриком Литвином та Генеральним Консулом Республіки Польща в Харкові Яном Гранатом. Представники сторін обговорили перспективи співпраці на регіональному та державному рівнях. Як підкреслив голова облдержадміністрації, сьогодні Україна відчуває суттєву підтримку Польщі в головному напрямку зовнішньої політики – векторі руху до Євросоюзу.

Олександр Пеклушенко коротко поінформував про економічну та політичну ситуацію, яка сьогодні склалася в Запорізький області, наголосивши на великому потенціалі регіону в економічній та гуманітарній сферах. Також очільник регіону зазначив, що сьогодні в Україні розпочався процес широкого обговорення реформи місцевого самоврядування і досвід Республіки Польща в цьому питанні є дуже цінним та цікавим для представників регіональної влади.

- На останньому засіданні Ради регіонів Президент України Віктор Янукович фактично дав старт реформі місцевого самоврядування в Україні. Це питання для нас є дуже важливим. Адже валовий продукт, який виробляється в Запорізькій області, за своїм обсягом прирівнюється майже до шести регіонів на Заході України. Але формульний підхід до формування бюджету урівнює регіони та позбавляє мотивації території, які виробляють  більше та знаходяться в гірших умовах з точки зору екології, промислового навантаження. Реформа самоврядування має вирішити це питання. Я знаю, що Польща вже пройшла цей шлях реформування і  нам дуже цікавий ваш досвід  у напрямку реформування системи місцевого самоврядування, - наголосив Олександр Пеклушенко

Як повідомив Посол Республіки Польща в Україні Генрик Литвин, уже найближчим часом  має відкритися Консульство Республіки Польща в Донецьку. Це зміцнить взаємовідносини двох країн та надасть можливість більш продуктивно працювати польським представництвам на регіональному рівні, а саме на Південному Сході України,  вважає Генрик Литвин. Зокрема, Консульство в Донецьку буде тісно співпрацювати із Запорізькою областю. Також Генрик Литвин зауважив, що в питаннях реформування місцевого самоврядування Польща має позитивний досвід і готова поділитися ним з Україною.

- Я вважаю, що реформа самоврядування – це одна з найбільш вдалих реформ, які вдалося реалізувати в Польщі. Вона мала два основних ефекти. По-перше, дійсно,  надала можливість залишати більше податкових коштів на місцях. І, по-друге, саме через місцеве самоврядування Польща отримує кошти від європейських інституцій на реалізацію різноманітних проектів. Це десятки мільйонів євро за останні роки. Тож реформування місцевого самоврядування було потужним поштовхом для розвитку економіки Польщі та держави загалом, - зазначив Посол Республіки Польща в Україні Генрик Литвин.

Для практичної реалізації домовленостей в напрямку співпраці в питанні реформи місцевого самоврядування  Олександр Пеклушенко запропонував провести в Запорізькій області семінар за участю польських науковців та представників місцевого самоврядування. Також керівник області виказав зацікавлення у співробітництві з польською стороною в питаннях розвитку малого та середнього бізнесу та організації зеленого туризму.

Зі свого боку Генрик Литвин запропонував сприяння Запорізькій області в налагодженні співробітництва з одним із регіонів Республіки Польща.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області