Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Про хід реформування державної і комунальної власності в Україні та області

Про хід реформування державної і комунальної власності в Україні та області у 2012 році

29 березня 2013 - 09:37

Приватизація об’єктів права державної та комунальної власності сприяє структурній перебудові економіки, поліпшенню соціально-економічного становища держави, дає можливість підвищити ефективність національної економіки. Завдяки формуванню конкурентного середовища, приватизація дає змогу створити умови для підвищення конкурентоспроможності вітчизняного підприємництва, впливає на наповнення державного бюджету, на розвиток ринкової інфраструктури, визначає державну інвестиційну політику.

Протягом 2012 року, з метою формування ефективної правової бази з питань приватизації та управління державною власністю, було прийнято низку урядових законів, зокрема закони України «Про державну програму приватизації на 2012-2014 роки», «Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації щодо реалізації положень Державної програми приватизації на 2012-2014 роки», «Про особливості приватизації вугледобувних підприємств» тощо.

За даними Фонду державного майна України за період 1992-2012 роки в Україні реформовано 128771 об’єкт, з яких 99828 належали до комунальної форми власності, інші 28943 – до державної. Процес приватизації майна підприємств, установ, організацій здійснювався в основному шляхом викупу, понад 52% об’єктів придбано цим способом. За видами економічної діяльності процесом приватизації найбільше охоплено єдині майнові комплекси підприємств торгівлі, побутових виробів та предметів особистого вжитку, промисловості, з надання комунальних та індивідуальних послуг.

За 2012 рік в процесі приватизації в Україні змінили форму власності 1516 об’єктів, з яких державних – 169, комунальних – 1347. Здебільшого (95,78%) об’єктами приватизації стали структурні підрозділи, серед яких приміщення, будівлі та споруди, що за класифікацією відносяться до об‘єктів групи А. Серед способів приватизації впродовж 2012 року найпоширенішими були викуп та продаж на аукціоні – відповідно 80,1% та 16,0% від загальної кількості реформованих об’єктів по Україні.

Приватизація державного та комунального майна за 2012 рік здійснювалась виключно за грошові кошти. За договорами купівлі-продажу від продажу об’єктів комунальної форми власності до відповідних місцевих бюджетів повинно надійти майже 417 млн. грн. Крім цього від продажу об’єктів малої приватизації (групи А, Д, Е, Ж) державної форми власності за договорами купівлі-продажу до державного бюджету повинно надійти понад 851 млн. грн. Сумарна номінальна вартість статутних фондів об’єктів великої приватизації (групи Б, В, Г), які у 2012 році змінили державну форму власності, становить понад 1 млрд. грн.

В Запорізькій області кількість реформованих об’єктів за 1992-2012 роки склала – 5739 одиниць, з них 1334 об’єкта державної власності, 4405 – комунальної. За 2012 рік в Запорізькій області в процесі приватизації змінили форму власності 271 об’єкт, з яких державних – 4, комунальних – 267.

За даними регіонального відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області протягом 2012 року від приватизації об’єктів державної власності до Державного бюджету України надійшло майже 3,61 млн. грн., у тому числі від продажу земельних ділянок понад 0,17 млн. грн.

За підсумками 2012 року від приватизації комунального майна до обласного та місцевих бюджетів області надійшло майже 19,43 млн. грн.

 

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону