Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Наступного року «ЗАЗ» планує вдвічі збільшити виробництво легкових автомобілів

1 квітня 2013 - 14:14

Наступного року «ЗАЗ» планує вдвічі збільшити виробництво легкових автомобілів

Голова правління ПАТ «Запорізький автомобілебудівний завод» Микола Євдокименко поінформував про стан справ та перспективи розвитку підприємства під час апаратної наради, яку провів голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

- Україна входить до переліку країн, де за останні роки значно погіршилися показники розвитку автомобільного бізнесу. Якщо в 2008 році українцями придбано близько 620 тис. легкових автомобілів, то в  2012  – лише 220 тис. автівок. Тому особливо страждають вітчизняні виробники, - повідомив Микола Євдокименко.

За його словами, вже цього року в розвитку українського автомобілебудування очікуються позитивні зрушення, адже з 13 квітня набуває чинності спеціальне мито на імпорт в Україну нових легкових автомобілів. Так, спеціальне мито на легкові автівки з обсягом двигуна 1-1,5 літра складатиме 6,46%, а для автомобілів з двигуном обсягом 1,5-2,2 літра – 12,95% незалежно від країни виробництва та експорту. Головна мета цього нововведення – підтримка вітчизняного виробника автомобілів.

- Крім спеціального мита на імпорт іноземних автомобілів також необхідно вирішити питання з утилізаційним збором на автівки. За рахунок цих дій ми зможемо відновити виробництво на «ЗАЗі» до рівня 2011 року. Так, якщо в 2011 році ми виробили близько 60 тис. легкових автомобілів, то в 2012 –  45 тис. одиниць, а цього року плануємо випустити лише 30 тис. автівок. Скорочення виробництва призводить до збільшення витрат, і ми вимушені скорочувати працівників. За умови вжиття всіх необхідних заходів уже в другому півріччі поточного року ми зможемо вийти на повну завантаженість заводу, щоправда, в одну зміну роботи. Вже наступного року очікуємо збільшення виробництва в два рази, - повідомив Микола Євдокименко.

Олександр Пеклушенко переконаний: влада повинна створити всі необхідні умови для функціонування та розвитку українських автомобілебудівних заводів, адже від цього залежить добробут значної частини населення.

- На «ЗАЗі» працюють близько 8 тис. осіб, а для забезпечення його роботи, наприклад, вироблення необхідних матеріалів та металу, обслуговування, працюють ще близько 100 тис. людей. Якщо ж закриється таке підприємство як «ЗАЗ», без роботи залишиться дуже велика кількість людей, що вплине й на роботу малого та середнього бізнесу, і влада цього допустити не може. Тому в Україні буде зроблено все можливе та неможливе, щоб «ЗАЗ» був ще  живішим за всіх живих! – підсумував Олександр Пеклушенко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів